Закуска в Жаки!

Запознавам се с Жаклин Вагенщайн в офиса на най-голямата издателска къща в България Colibri.

Там тя оглавява процеса по реализирането на нови заглавия на книжния пазар, организира събития, партита и фестивали, както и срещи с международно известни автори, среща се с деца, приятели и читатели, работи върху различни творчески концепции и трудно намира време за чаша черно кафе без захар. Уговаряме се да я снимаме в стил „Закуска в Тифани”, филм който ще е и основен акцент на фестивала CineLibri, организиран лично от Жаклин по повод 25-годишнината на издателската къща, която тя с гордост ръководи. Правим го в дома й – на чаша черно кафе без захар. 
Colibri празнува 25 години и го прави по нетрадиционен, но изключително атрактивен за хората начин – филмов фестивал с продукции, които сте издавали и като книги? На кого хрумна тази гениална идея и трудно ли се организира подобно събитие?
Идеята отдавна ми се върти в главата и 25-годишнината е чудесен повод да я реализирам. Малцина знаят че Co-Libri означава “обединени книги”. Фестивалът се казва CineLibri, на латински Cine означава “кино”, Libri – “книги”. Всъщност е съвсем естествено да се представят книги и филми заедно. Въпреки че боравят с различни изразни средства, това са двете страни на един и същи медал. Например в нашия каталог над 70% от книгите са филмирани. Концепцията за фестивала се оказа уникална не само за България, но и за света. Забелязвам по реакциите на световни писатели и режисьори, че идеята ги впечатлява. Личности като Даян Кийтън, Фатих Акин, Лив Улман, макар и с отказ да ни гостуват за това издание, ме поздравиха за инициативата. Други разместиха свръх заетите си програми, за да са с нас. 

Какви бяха основните акценти, предизвикателства и категорични успехи в историята на Colibri за тези 25 години?
25 години вярваме в книгите. И ги обичаме. Дори когато се превеждат трудно, печатат скъпо или залежават по складовете. Надали страничен човек може да си представи какви компетенции, инвестиции и колко много труд на колко много хора седи зад всяка книга. Предизвикателство е всяка крачка, ние сме малък екип, работим на малък, сложен, непредвидим пазар. Минали сме през много трудности и минаваме и до днес. Но никога не сме се замисляли да се откажем. Днес издаваме от 2 до 5 книги седмично, правим около 100 събития годишно и сме едни от лидерите на пазара. 


С какви хора те е срещала работата ти? Пазиш ли интересни спомени с някои от тях? Разкажи ни, моля те…

Работата ми ме среща всеки ден с интересни хора. Тези контакти ме зареждат изключително. Говорим на първо място за будни и ерудирани личности. При това забавни. Чувството за хумор е най-голямото доказателство за интелект. От строго интелектуалните разговори, през академичните, до срещите на маса, във фотостудиото, на сцената, по света и у нас, всяка среща ми носи много красиви емоции. Да пиеш кафе в Париж с Бернар Вербер, следобедна бира във Варна с Давид Фоенкинос, да спасяваш Фредерик Бегбеде от фенове, да свестяваш припаднали хора след среща със Силви Вартан, да се возиш на трамвай с Вим Вендерс, да бистриш последните клюки с Алисън Шейфър са все част от моя пейзаж. Хората правят работата ми интересна. А те са точно толкова различни колкото книгите им.

Цялото интервю с Жаклин Вагенщайн, четете в GRAZIA ноември…

Интервю: Поля Александрова
Фотография: Димитър Калиновски

Ноемврийски релакс с книга в ръка
Маргарет Мацантини представи бестселъра “Чуй ме”