Една легенда на 64: Опра

Опра Уинфри е доказателство, че няма невъзможни неща, когато вярвате в себе си, във възможностите си и не се страхувате да се борите за своето щастие.

Днес Опра е един от най-вдъхновяващите и успели жени, изминал пътя от гетото до истинския успех. Въпреки че има изключително трудно детство, тя се превръща в най-успешната чернокожа жена в Америка и единствената, която притежава милиарди, спечелени от самата нея. “Няма значение кой сте и откъде идвате.” Способността ви да триумфирате започва от вас “Винаги”, категорична е Уинфри.

Най-вдъхновяващите жени в шоубизнеса

Опра има изключително тежко детство. Тя се появява на бял свят като нежелано дете на двама тийнейджъри. Изоставена е от родителите си и е отгледана от баба си в изключителна бедност. Тя дори не е имала дрехи и е трябвало да я шият от чували за картофи. Трудностите не спират дотук. Уинфри е изнасилена за първи път, когато е на 9 години. Близките й обаче преодоляват случилото се с лека ръка, а по-късно всички мъже от рода й се възползват сексуално от нея. Когато е едва на 14 години, тя ражда бебе, което малко по-късно умира. В крайна сметка Опра бяга от вкъщи и повече никога не се обръща назад.

Тя успява да спечели стипендия в Глендейл и с това започва своя дълъг път към успеха. През 1984 г. се мести в Чикаго и тогава получава шанс да води свое шоу. За 25 години в ефира шоуто я превръща в много влиятелна личност, която тя използва, за да се бори за правата на LGBT обществото , дарява милиони за развитието на образованието и културата и насочва вниманието на света към проблемите в Африка.

15 + 1 цита само за силни жени

Опра днес навършва 64 години и една от най-вдъхновяващите жени в света. Само преди месец тя се превърна в първата тъмнокожа жена в американската киноиндустрия, удостоена с почетната награда “Сесил Б. Демил” на церемонията по раздаването на “Златен глобус”. На сцената тя произнесе емоционална реч, която засегна много въпроси, повдигнати от началото на скандала за сексуален тормоз в Холивуд няколко месеца преди и спечели аплодисменти.

Опра може да послужи за пример, дори в най-тежките ни моменти не трябва да скланяме глава, а да се борим за своето щастие. Ето някои вдъхновяващите й мисли:

“В живота си получавате това, за което имате куража да се борите”.

“Превърнете раните си в утрост.”

“Причината, поради която получавам това, което повечето не получавам, е, че съм готов да направя това, което повечето не са готови да направят.”

“Разберете, че правото да изберете свой собствен път е свещена привилегия. Използвайте го.”

“Биологията е най-малкото, което прави от една жена майка”.

“В съзнателното живот, в неговия край, което наистина има значение, е кого сте обичали и на кого си предложили любовта си.”

“Книгите бяха моят път към свободата. Научих се да чета на тригодишна възраст и скоро открих целия свят отвъд нашата ферма в Мисисипи, който чакаше да бъде завоюван.”

“Бих искала да благодаря на хората, които ме докараха до онзи мрачен момент, когато се чувствах най-наранена и предадена. Вие сте моите най-големи учители.”

17 цитата за жените… и от жените

“Ако искате да имате успех, не трябва да го превръщате в своя цел. Разковничето е не да се безпокоите дали ще успеете, а да работите, за да станете забележителни – и успехът ще дойде съвсем естествено.”

“Голямата тайна на живота е, че няма голяма тайна. Каквато и да е целта ви, можете да я постигнете, ако сте готови да работите.”

“Следвайте собствените си инстинкти. Това е най-мъдрото нещо в живота ви.”

“Това, което със сигурност знам, е, че нашето пътешествие започва тогава, когато решим да се изправим, да пристъпим напред и да заживеем истински.”