Полезни съвети за направата на страхотен букет

Букети, които ще придадат цвят, свежест, жизненост и оптимизъм на нашето пространство. Днес имаме няколко съвета, които със сигурност ще ни помогнат за направата на страхотен букет, както и за правилното му отглеждане.

Защото е толкова лесно да унищожим красивите цветя, било то поради лошото им разположение в дома. Това би предизвикало преждевременно гниене, което едва ли бихме желали да постигнем.

Фотография: Pexels.com

Първо, нека споменем, че всеки сезон има своите характерни цветя. От друга страна, пролетта е тази, която ни подарява най-голямо разнообразие с най-много видове и избор. И все пак, всичко е въпрос на естетика и предпочитания.

По-долу ви даваме няколко основни съвета за правилна грижа за цветята и правилното им позициониране, така че да живеят възможно най-дълго.

Фотография: Pexels.com

Регулиране височината на стъблата

В зависимост от размера на нашата ваза, първо трябва да скъсим стъблата до съответната дължина. След това трябва да ги почистим от по-малките листенца, които са по-ниско от ствола, но също и от всички бодли, които може да имат.

Въпросното почистване трябва да се направи от частта на клончето, която ще бъде във водата. Така водата ще се запази чиста за по-дълго време и следователно цветята ще живеят по-дълго.

Фотография: Pexels.com

Нарязване на краищата

Преди да поставим цветята във ваза, но след като сме ги отрязали до желаната дължина и сме почистили стъблата им от бодлите, е хубаво да нарежем краищата им. Разделяйки влакната на клонките, ще помогнем на цветята да абсорбират повече вода и следователно да живеят по-дълго.

Фотография: Pexels.com

Стабилизиране на букета

Най-очевидният начин да запазим букета си здрав и стабилен, е да го поставим във ваза и да го завържем с гумен ластик, така че да запази оригиналната си композиция.

Ако саксията е висока и широка, тогава може да използваме водоустойчива лента, за да направим мрежа в устието й и по този начин да „групираме“ цветята във всяка дупчица на мрежата.

Фотография: Pexels.com

Да се погрижим за водата на цветята

Много от нас правят грешката да налеят вода във вазата и след това да не се занимават с нея отново. Всъщност ние трябва да допълваме водата ежедневно, за да компенсираме това, което цветята са „изпили“. Също така трябва да сменяме водата на всеки два до три дни.

Фотография: Pexels.com

Хвърляне на монета във водата

Пускането на монета във вазата с водата ще предизвика необходима реакция. Медта ще окисли водата и по този начин ще предотврати развитието на мухъл и бактерии. Така водата ще остане чиста, а цветята  ще се задържат свежи много по-дълго време.

Фотография: Pexels.com

ВИЖТЕ ОЩЕ: Как да отглеждаме орхидея в хола си?