Как да отглеждаме орхидея в хола си?

Стайните растения са много силен тренд при декорацията на дома. Почти всеки има поне едно стайно растение в хола си. Е, красивата орхидея печели множество поддръжници, които я смятат за лесно и дружелюбно растение за отглеждане, но има и голямо количество противници, които смятат цветето за едно от най-взискателните.

Истината обаче е някъде по средата, а това означава, че трябва да намерим правилните методи, за да успеем да я отгледаме такава, каквато е – съвършена.

Фотография: Unsplash.com

Какви са правилните методи за отглеждане на орхидея у дома?

Първо, саксията, в която ще поставим орхидеята, трябва да има дупки, така че да има добър дренаж. За предпочитане трябва да е от естествен материал, най-подходящо е да бъде от глина.

Освен това почвата й трябва да е специална и предназначена за орхидеи. Това, от своя страна, означава, че трябва да е смес от пръст, дървесина, дървесна кора, торф, мъх и перлит.

Фотография: Unsplash.com

Що се отнася до количеството светлина, което достига до нея, орхидеята се нуждае от достатъчно контакт със слънцето, за да цъфти. Нейното идеално място би било близо до светъл прозорец. Трябва да наблюдаваме обаче дали листата и изгарят. В такъв случай ще се наложи да я преместим.

Ако листата на орхидеята са тъмнозелени, значи се нуждаят от повече светлина. Ако пък са светлозелени, значи отглеждането й е идеално. Най-трудната част е водата. За този вид растения съществува непосредствена опасност от преполиване.

Фотография: Unsplash.com

Най-подходящият начин за поливане е чрез използването на няколко кубчета лед в почвата веднъж седмично. По този начин ще се избегне натрупването на вода и съответно загниване. Друга алтернатива е директно да намокрим почвата в саксията с течаща чешмяна вода, след което да я оставим да се отцеди за 15 минути в чинийката й.

При всички случаи, както и да я поливаме, трябва да проверим почвата на орхидеята. Добавя се вода вода, едва когато тя е суха, а саксията с растението е лека при повдигане.

Следвайки тези лесни съвети, сме сигурни, че ще запазите орхидеите си непокътнати и много красиви.

Фотография: Unsplash.com

ВИЖТЕ ОЩЕ: Слънчогледи у дома