Слънчогледи у дома

Във вашата градина, на вашия балкон, в интериорната декорация на вашия дом, добре познатите ни и много обичани слънчогледи са подходящи за всяко едно кътче. Името им произлиза от факта, че постоянно се насочват към слънчевите лъчи през деня и съответно се обръщат към земята, когато е мрачно.

Слънчогледите са чудесна украса за вашия дом

Съществуват няколко техни разновидности. Например слънчогледите джуджета достигат от 30 до 50 см. височина. Те са по-подходящи за отглеждане в саксии. За градината се предпочитат по-високи сортове, които надвишават един метър и също са страхотни.

Фотография: Pexels.com

Ако искате да засадите слънчогледи във вашата градина или пък в саксията на терасата, трябва да знаете, че те се нуждаят от лека почва, така че да има добър дренаж. Освен това имат нужда от пряка слънчева светлина, за да растат и цъфтят през цялото лято.

Любопитното тук е, че те се засаждат директно със семената. Подходящо е да се сеят на редове като поставяте 2 до 3 семена заедно във всяка позиция. Тук трябва да се вземе предвид и разстоянието. Засадете семената на всеки 60 см., ако сте избрали обикновен сорт, и на всеки 90 см., ако сте решили, че искате слънчогледи от по-голям сорт. Ако пък изберете сорт джуджета, тогава е подходящо да спазвате 30 см. между всяка позиция.

Фотография: Pexels.com

Когато семената покълнат и слънчогледовите растения започнат да растат, не забравяйте да ги разредите малко като запазите тези от тях, които изглеждат по-здрави.

Слънчогледите не изискват множество специални изисквания за отглеждане

Освен, че са красиви, те са и лесни за грижи. Единственото, което не трябва да забравяте е, че се нуждаят от често поливане – до два и дори три пъти седмично.

За ниски саксийни слънчогледи е хубаво да добавяте водоразтворим тор с общо предназначение на всеки 15 дни. За по-високите сортове е подходящ гранулиран такъв, веднъж месечно.

Фотография: Pexels.com

Ако пък не се впуснете в процеса по засаждането им, остава само да им се радвате. Слънчогледът е синоним на лятото. Сигурни сме, че ще внесе нотка оптимизъм и летен бриз във вашия дом.

Фотография: Pexels.com

ВИЖТЕ ОЩЕ: Как да придадем летен „привкус“ на дома си?