Дом без стрес

Декорацията, цветовете, изборите, които правим, могат да повлияят на настроението ни както негативно, така и позитивно. В животът ни има достатъчно стрес, затова нека се опитаме домът ни да не ни натоварва, а дори обратното.

Все пак това е мястото, което да ни успокои, да ни накара да си починем, да ни помогне да се почувстваме по-добре. Така че нека разгледаме някои декоративни акценти, които биха подействали за облекчаване на стреса у дома.

Фотография: Pexels.com

Кажете не на безпорядъка

Безпорядъкът е много важен фактор, който често подценяваме. Разхвърляната къща ни смущава, дразни ни и ни стресира, дори и да не го осъзнаваме моментално. Докато хармоничният и чист дом действа като успокоително на нашата психика.

Време е да се уверим, че всеки предмет има своето място, че къщата е правилно подредена, че няма разпръснати вещи и дрехи. Ако е нужно трябва да вземем дори кутии за съхранение и кошници, които ще разкрасят пространството и същевременно ще помогнат за неговата хармония.

В магазините ще открием прекрасни аксесоари, които ще създадат толкова красива атмосфера.

Фотография: Pexels.com

Дом без стрес се равнява на свобода на движение

Нека не запълваме дома си с мебели и излишни предмети. Колкото по-пълен и „стегнат“ е той, толкова повече дискомфорт ни причинява. „Претрупаното“ пространство може да предизвика само излишен стрес.

Ако се налага може дори да отстраним ненужните вещи. Трябва да оставим пространството по-свободно, за да може домът ни да грее отвътре.  Препятствията по пътя ни само всяват напрежение и раздразнение в живота, който така или иначе е доста интензивен.

И ако ни е трудно да се разделим с нещо, например любима мебел, която заема много място, хитър трик е да я боядисаме в цвета на стената, така че да създадем отпична илюзия, която ще ни накара да си вземем въздух.

Фотография: Pexels.com

Важно е да обърнем внимание на коридора

Антрето е първото място, в което влизаме, когато се приберем у дома. Затова е добре да е красиво декорирано. Трябва да мислим за това като за усмивка, която ни посреща. Така че нека поставим предмет, който се откроява, ваза с живи цветя, произведение на изкуството, което има какво да ни каже, нещо със сантиментална стойност.

Дом без стрес, но с много растения

Тази тенденция е толкова благоприятна за психиката ни. Стайни растения, саксии с розмарин, мента, която можем да използваме дори за готвене, но пък и кухнята ни ще ухае страхотно – всички те са идеални за облекчаване на стреса. Природата винаги работи на наша страна и всичко, което трябва да направим е, да я върнем у дома.

Фотография: Pexels.com

Осветление

Необходимо е да обърнем специално внимание и на осветлението. Силното осветление предизвиква нервност. Трябва да осветим определени зони на стаята, да инсталираме прекрасни лампи, който ще намерим в магазина или да използваме превключватели, за да намалим интензитета, ако е необходимо. Слабото осветление успокоява и релаксира.

Фотография: Pexels.com

А ето и няколко допълнителни съвета

Телевизорът в спалнята ни влияе негативно на съня. Пастелните нюанси пък са по-релаксиращи. В голяма част от случаите е по-добре да избираме сини, зелени и земни цветове при декориране на дома. Тоест елементи, които съществуват в природата и ще допринесат за нашето спокойствие. Няколко декоративни акцента по стените ще свършат чудесна работа.

Добавяйки свещи и различни парфюмни аромати, предизвикваме положителни асоциации. Използвайки личния си вкус и щастливите си мигове, можем да добавим  такива елементи като летни изображения, пясък в стъклени декорации, за да се почувстваме по-уютно в нашия дом. Самите ние трябва да знаем кое работи добре за нас.

Фотография: Pexels.com

ВИЖТЕ ОЩЕ: Грешки при декориране: Как да ги избегнем?