Рецепта за хрупкав ябълков пай

Хрупкавият ябълков пай е вкусен и засищащ приятел на сутрешното ни кафе или пък следобедния ни чай. Днес що го приготвим бързо, лесно и вкусно заедно.

Необходими съставки:

За тестото:

  • ½ кг. самонабухващо брашно;
  • 250 гр. масло;
  • 1 чаша пудра захар;
  • 1 с.л. ванилия;
  • 1 яйце;

Фотография: Pexels.com

За плънката:

  • 5 средни червени ябълки, нарязани на малки кубчета;
  • 2 с.л. лимонов сок;
  • 1 бучка кафява захар;
  • ½ ч.ч. канела;
  • пудра захар.

Фотография: Pexels.com

Начин на приготвяне на есенен ябълков пай:

Загряваме фурната на 180 градуса. След това намазваме формата или тавата с масло. Слагаме брашното и захарта в голяма купа и разбъркваме добре. На следващ етап добавяме маслото и месим сместа с ръце.

Добавяме яйцето и ванилията и продължаваме да месим, докато тестото стане стегнато. Разделяме тестото на три части и оставяме едната настрана. След това поставяме останалите две върху тигана, като покриваме плътно. Слагаме ябълките в купата и заливаме отгоре с лимонов сок. Отцеждаме ги добре и добавяме захарта и канелата.

Фотография: Pexels.com

Разстиламе ги върху тестото, което сме разпределили предварително върху тавата. Покриваме тестото, което оставихме настрана, върху ябълките внимателно, така, че да покрие цялата повърхност.

Печем ябълковия пай около час, докато придобие цвят. Когато е видимо готов, го изваждаме от фурната и като изстине можем да го сервираме подобаващо.

Voilà! Вече си имаме перфектния съботен десерт.

Фотография: Pexels.com

 ВИЖТЕ ОЩЕ: Рецепта за кюфтенца от тиквички