Кулинарен уикенд: Двупластов здравословен чийзкейк с тиква

Сезонът на тиквите най-сетне е тук и отваря нови кулинарни възможности.

Това е страхотна храна за есента, която не само позволява да я включваме в множество рецепти, но е и много нискокалорична и здравословна. Сега ви предлагаме да я включите в именно такъв диетичен десерт, изпълнен с много протеин, есенни вкусове, а за сметка на съвсем малко калории.

Ето какво ще ви трябва:

За тестото с тиква:

156 грама овесено брашно

1 чаена лъжица бакпулвер

1/2 чаша подсладител на прах (тук грамажът зависи от това какъв подсладител искате да използвате)

1 чаена лъжица подправка pumpkin spice (смес от канела, индийско орехче, джинджифил на прах, карамфил)

1 чаша сварена тиква

1 яйце

2 супени лъжици олио по избор

4 супени лъжици кисело мляко

1/4 чаша мляко

За чийзкейк слоя:

250 грама нискокалорично крема сирене или извара

1 супена лъжица царевично нишесте или друг сгъстител

1 яйце

3 супени лъжици подсладител

1 чаена лъжица ванилов екстракт

Приготвяне:

Загрейте фурната на 180 градуса и подгответе тавата, в която ще печете, като я напръскате със спрей с мазнина. В голяма купа смесете съставките за тестото с тиква, а в отделна купа пригответе сместа за чийзкейка – уверете се, че и при двете имате хомогенна смес накрая.

Изсипете половината от тестото с тиква в тава и след това изсипете сместа за чийзкейка, накрая добавете остатъка от тестото с тиква. Печете за 40-45 минути.