Кулинарен уикенд: Къри със сладък картоф

Нещо топло, леко пиперливо и много вкусно – точно за един приятен уикенд у дома.

Сладкият картоф е съставка, която става все по-често използвана по света, а вече и у нас. Кореноплодният зеленчук е страхотен източник на фибри, полезни въглехидрати, антиоксиданти и витамин С и А.

Той е главен участник в рецептата, която ви предлагаме днес, наред с други полезни съставки, превръщайки кърито не само във вкусно и екзотично разнообразие към менюто, но и в изключително полезно ястие, с което си струва да експериментираме.

Ще ви трябват:

1 голям сладък картоф

400 милилитра кокосово мляко

1 малка глава лук

1 супена лъжица настърган джинджифил

3 скилидки чесън

400 грама нахут от консерва

1 супена лъжица зехтин

400 грама домати от консерва

1 малка червена лютива чушка

По половин супена лъжица от канела, кориандър, кимион, куркума и карамфил

магданоз за сервиране

сварен ориз

Приготвяне:

Нарежете на ситно лука и чесъна, а лютивата чушка на тънки колелца. В голям дълбок тиган запържете първо лука, а след това добавете чесъна, чушката, заедно с всички подправки.

След няколко минути готвене добавете нахута, доматите и кокосовото мляко както и сладкия картоф, който предварително трябва да обелите и нарежете на средно големи кубчета. Намалете котлона и гответе за около 30 до 50 минути с капака върху тигана, като от време на време разбърквате. Сервирайте върху сварен жасминов ориз и поръсете с магданоза отгоре.