Вкусни и по-различни рецепти за Никулден

Каталунска рибна салата

Необходими продукти:
200 г пушена херинга
10 – 12 броя аншоа
200 г консервирана риба тон
1 голяма зелена салата
150 г черни маслини
30 мл зехтин

За ромеско сос:
3 печени червени чушки
3 скилидки чесън
30 мл зехтин
40 г бадеми
40 г лешници
3 малки домата
2 филии хляб
2 с. л. лимонов сок
Сол

Начин на приготвяне:
Рибата: Зелената салата се измива и отцежда. Накъсва се на парчета в голяма купа. Смесва се с аншоата, рибата тон, нарязаната пушена херинга и маслините. Залива се с ромеско сос и се сервира. 

Соса: В зехтина се запържва съвсем леко чесъна. Добавят се ядките, хляба нарязан на кубчета и доматите, нарязани на едри парчета. Готвят се за 6-8 минути. Отстраняват се огъня и се изсипват в кухненския робот. Добавят се чушките и всичко се пасира. Накрая се добавят винегрета и сол на вкус. Сосът се охлажда в хладилник за 1 час.

Пене със сметана и риба тон
Задушена риба със зеленчуци
Скумрия във фолио