Кулинарен уикенд: Пикантно брюкселско зеле с орехи и сушени боровинки

Нискокалорична идея за обяд или вечеря от нас.

Този път ви предлагаме една типично есенна рецепта, която е лесна за приготвяне, но впечатлява окото и вкусовите рецептори.

Главната съставка, брюкселското зеле, е страхотен сезонен зеленчук, който е богат на полезни витамини и минерали, но съдържа малко калории. В комбинация с пикантно-сладката марина и ядките днешната рецепта е подходяща както за хората на диета, така и за тези, които просто обичат вкусната храна.

Петте най-полезни зимни плодове и зеленчуци

За рецептата са ви нужни:

620 грама брюкселско зеле

шепа орехи или пекани

шепа сушени червени боровинки

3 супени лъжици балсамов оцет

2 супени лъжици кленов сироп или мед

1/2 чаена лъжица чесън на прах

1/2 чаена лъжица сушено чили на люспи

1 чаена лъжица зехтин

сол и пипер за вкус

Начин на приготвяне:

Почистете брюкселското зеле и го нарежете  на половинки. Включете фурната да загрее на 200 градуса (180, ако използвате вентилатор).

Сложете брюкселското зеле върху голяма тава с хартия за готвене и ги поръсете със зехтина, солта и пипера. Печете за 10 минути, докато не станат леко меки.

Междувременно подгответе марината, като смесите балсамовия оцет, меда или кленовия сироп и чилито.

След като се запече, извадете брюкселското зеле и към него добавете ядките и сушените червени боровинки както и сместа с балсамовия оцет. Печете за още допълнителни 5-10 минути и сервирайте.

3 идеи за здравословен обяд под 300 калории

Рецепта и снимки: Alex-Leigh