Кулинарен уикенд: Салата с червено цвекло, козе сирене и ядки

Предлагаме алтернатива на един от кралете на зимните салати.

В тази рецепта смесваме печено червено цвекло, козе сирене и ядки – съставки, които толкова добре се подчертават, че се появяват заедно в много различни варианти.

Днес ви представяме една примерна рецепта, но се чувствайте свободни да я променяте по различни начини. Заменете основния зелен зеленчук – опитайте комбинация от спанак и рукола или пък зелена салата и айсберг; вместо шамфъстък добавете орехи или тиквени семки и дайте свой подпис на рецептата.

За 4-6 порции от салатата ще ви трябват:

3 до 5 малки глави червено цвекло (около 600 грама)

110 грама козе сирене

150 грама рукола (или друг зелен зеленчук по избор)

1 супена лъжица зехтин

1/3 чаша печен шамфъстък или орехи

4 репички

1 глава зелен лук

сол на вкус

За дресинга:

1/4 чаша зехтин

2 супени лъжици винен оцет

1 супена лъжица мед

1 супена лъжица дижонска горчица

щипка сол и черен пипер

Приготвяне:

Почистете и нарежете червеното цвекло, а след това го запечете във фурна с малко зехтин и сол. Гответе за около 35-40 минути, като разбърквате на 10-15 минути, за да се изпече равномерно.

Междувременно почистете руколата, репичките и зеления лук, а след това ги нарежете. Смесете всички съставки от дресинга и ги разбъркайте добре. Когато цвеклото е готово, можете да сервирате салата – първо сложете руколата за основа, след това червеното цвекло, ядките, репичките и зеления лук, а сиренето натрошете отгоре. За финал сипете дресинга равномерно.