Кулинарен уикенд: Мързеливи пържени филийки на тава

Тази неделя ви предлагаме да изневерите на палачинките с french toast.

Обикновено уикенда е за рецепти като тези, с които да се поглезим, малко да излезем от рамката на диетата, но да се насладим на момента. Този път обаче ви предлагаме малко по-различна идея – внесете частица от почивния ден през делника и пригответе тази закуска за утрешната забързана сутрин преди работа.

Рецептата е подходяща да си я сготвим и през делника, но ако искате да си спестите време, пригответе я днес. За нея не ни трябва нещо по-различно от съставките за типичните пържени филийки, но хубавото е, че можем да приготвим всичко от предишния ден, а на сутринта само да изпечем хляба със сместа и да се насладим на вкусна закуска.

За рецептата ще ви трябват:

8 филии пълнозърнест хляб – за предпочитане твърд и многозърнест

чаша и половина мляко (препоръчваме бадемово)

8 големи яйца

1/4 чаша мед или кленов сироп

1 чаена лъжица канела

1/8 чаена лъжица индийско орехче

1/8 чаена лъжица карамфил

1 чаена лъжица ванилов екстракт

1/4 чаена лъжица сол

1/2 чаша счукани орехи или цели бадеми (може да се пропуснат)

2 банана, нарязани на парчета (може да се пропуснат)

1/2 чаена лъжица кокосово масло

Приготвяне:

В голяма купа разбъркайте добре млякото, яйцата, кленовия сироп или меда, канелата, индийското орехче, карамфила, ванилията и малко морска сол. Намазнете малка тавичка с кокосово масло и наредете филийките равномерно. Върху тях изсипете яйчната смес, а след това покрийте тавата с фолиото и я оставете в хладилника до следващата сутрин или за минимум 3 часа. Когато сте готови за закуската, извадете сместа от хладилника и поръсете с ядките и допълнете с нарязани на колелца банани. Изпечете филийките на предварително загрята фурна на 190 градуса за 15-20 минути, докато са покрити с фолио, а след това ги открийте и печете още допълни 10 минути.