Кулинарен уикенд: 3 рецепти за витаминозни зимни салати с цитруси

Три различни, но еднакво изкушаващи рецепти за зимни салати.

В края на зимата, след дългите студени месеци, имаме нужда от повече витамини и минерали от всякога. Затова и този уикенд ви предлагаме да включите към обяда или вечерята някоя от тези салати с цитруси, които действат като витаминозна бомба за тялото.

Морковена салата с портокали

2-3 обелени моркова

2 супени лъжици лимонов сок

портокали

хималайска сол

пресен босилек

лимонова кора/кора от лайм

1/4 чаена лъжица сушен джинджифил (по желание)

Изчистете морковите и с помощта на белачка ги нарежете на дълги и тънки ленти. Махнете кората на портокалите и ги нарежете на колелца. Разбъркайте всички съставки в купа и добавете накрая босилека и лимоновата кора.

Салата с печено червено цвекло и цитруси

4 средно големи глави червено цвекло

1 глава шалот или жълт лук

150 грама рукола

1/4 чаша орехи, счукани леко

1 портокал

За дресинга:

1 супена лъжици балсамов оцет

сол на вкус

1 супена лъжица винен оцет

1 малка скилидка чесън, пюрирана или пресована през преса за чесън

2 супени лъжици зехтин

1 супена лъжица орехово масло (може да се замени с още зехтин)

черен пипер по желание

Обелете червеното цвекло и нарежете на малки кубчета. Печете на фурна с малко зехтин, докато не омекнат. На тиган запечете за малко орехите, за да пуснат аромата си. След това нарежете на ситно лука, почистете руколата, а портокала почистете и нарежете на малки парчета. Смесете всички съставки за дресинга и разбъркайте добре. Накрая смесете всички съставки за салата, като първо поставете руколата, след това лука и орехите, а накрая добавете дресинга.

Зелена салата с цитруси и ядки

1/2 чаша бадеми, счукани или филирани

3 супени лъжици захар

половин глава айсберг

половин маруля

1 чаша нарязана предварително целина

1/4 глава червен лук

мандарини или портокали

крутони по желание

За дресинга:

1/2 чаена лъжица сол

черен пипер на вкус

1/4 чаша зехтин

1 супена лъжица магданоз

2 супени лъжици захар

2 супени лъжици винен оцет

Почиствате и накъсвате марулята и айсберга. Нарязвате плодовете на парченца, а лука нарязвате на половинки колелца. Разбъркайте всички съставки и накрая добавете дресинга.