Азбука на перфектното плато със сирена

Сиренето е не само любимата храна на французойките, но и страхотен начин да поглезим себе си и близките си.

А на пазара има такова огромно разнообразие от сирена, че е трудно да устоиш. Но освен да заложите на една богата палитра от това кулинарно изкушение, трябва да следвате някои много важни стъпки. Подгответе се добре, за да впечатлите всичките си гости.

Стъпка 1: Определете какво количество сирене ще трябва да вземете. Планирайте колко точно ще ви е необходимо за една порция за човек.

Стъпка 2: Изберете най-малко едно меко сирене (фета, бри, моцарела, маскарпоне), едно класно отлежало (сини сирена, Рокфор, горгонзола), и миризливи сирена (като лимбургер, пармезан и Vieux-Boulogne).

Стъпка 3: Подредете сирената според вида им – на едно място да са меките, последвани от останалите. По този начин, вашите гости ще ги опитат в този ред и ще могат да получат възможно най-голяма наслада от всяко едно.

Бъдете сигурни, че когато сервирате сирената те да са със стайна температура, тъй като по този начин се усеща по-осезаемо аромата им, отколкото когато са студени. Бъдете сигурни и че имате подходящи ножове за всеки вид сирене.

Хапки с козе сирене и ябълки

Стъпка 4: Добре е, когато сервирате сирената да имат подходящите спътници. Меките сирена са в подходяща комбинация с добър балсамов оцет, със сладки плодове или сладка, докато твърдите и миризливите сирена се съчетават перфектно със студено пресован зехтин или с мед.

В допълнение, на таблата със сирена включете нарязанана франзела или солени бисквити, ядки, сушени плодове и маслини. Ако искате да изпъкнете пред гостите си, може да заложиоте на една от печелившите комбинации като: фета или козе сирене с кедрови ядки и ябълка, сирене Asiago с бадеми и манго, и Бри с орехи и смокини.

В кухнята на една парижанка