Ако сте избрали да заложите на традиционното за празника агнешко, ето с какво да го комбинирате.
Денят преди Великден е за боядисване на яйцата, ако не сме го направили до сега, за доукрасяване и доизмисляне на последните детайли около това какво ще присъства на празничната трапеза. Включваме се с няколко предложения за последната част от планирането.
Трите рецепти, които ви предлагаме, са леки, приготвят се лесно и бързо и изискват малко съставки, така че можете да ги добавите към менюто и в последния момент.
И само да напомним – червеното месо си отива с червено вино, затова нека наздравиците да започнат.
Пикантни агнешки котлети с хрупкави картофи
Брюкселско зеле на тава
Тази гарнитура се приготвя лесно и бързо, а перфектно подчертава вкуса на агнешкото. Пригответе я, като първо почистите брюкселското зеле от замърсените най-въшни листа и при нужда част от стъблото, а след това го разполовите. Печете на предварително загрята фурна с малко зехтин, сол и пипер.
Печени моркови с балсамов оцет
Нещо леко, но и събуждащо апетита за предястие или гарнитура към агнешкото. За да го приготвите, обелете и разполовете морковите и ги овкусете със сол, черен и червен пипер и малко зехтин. Печете във фурна на 200 градуса за 15 минути, след това ги извадете и ги оваляйте с малко балсамов оцет. Върнете ги във фурната, докато не добият лек загар, за около 5 допълнителни минути. Сервирайте с пресен магданоз или кориандър.
Пресни картофи с чесън
Агнешкото си подхожда с чесъна, а картофите са перфектен комплимент към червеното месо. За да приготвите тази гарнитура, ви трябват пресни картофи, които трябва да почистете добре. За около килограм и половина картофи, ще ви са нужни 6-7 скилидки чесън, нарязани на ситно, 3 супени лъжици зехтин, малсо сол, пипер и пресни билки като магданоз. Оваляйте картофите с всички съставки и печете на 200 градуса за около 40-55 минути, докато не омекнат отвътре и не загори леко коричката. Сервирайте с още малко магданоз за гарниране.