Лековитата сила на различните видове мед

Медът не е просто по-здравословен подсладител, а лековита тайната за здраве и силен имунитет, която се използва от древни времена до днес.

“Течното злато”, както много хора наричат меда, е силен антисептик и по тази причина понякога е част от активното лечение на различни заболявания. Той има антибактериални свойства, което го прави добра алтернатива за лечение на някои болести, лекувани с антибиотици. Но за разлика от хапчетата приемът на мед почти няма странични резултати и можем да се радваме на позитивите му завинаги, без тялото ни да привикне към ползите.

В народните лекове медът винаги присъства, когато стане дума за грип, кашлица, настинки и особено болно гърло. Флаваноидите и антиоксидантите, които се съдържат в него, са от ключово значение в превенцията за раковите заболявания.

В меда се съдържат равни количества фруктоза и глюкоза, свързани помежду си от водни молекули, което значи, че всеки път, когато ядете мед, давате на тялото си доза чиста енергия. Кожата ви също може да се почувства по-добре с помощта на меда, тъй като той хидратира в дълбочина. Затова и е често основна съставка в домашните маски за лице.

По света има стотици разновидности на меда, които се различават по цвят, аромат и вкус, в зависимост от това какъв нектар и от какви цветя са събирали пчелите. Лабораторните тестове показва, че различните видове имат различно съдържание на витамини и минерали, защото всеки от тях съдържа различна комбинация от нектари.

Медът от акация се прави от нектар от цветчетата на тези дървета. Той има високо съдържание на фруктоза и ниско на захароза, което го прави чудесен избор за диабетиците. Медът от акация е познат със своите терапевтични свойства, тъй като помага за прочистване на тялото и черния дроб, намаляване на подуването и т.н.

Полифлорният мед представлява коктейл от нектари от много на брой растения. Затова и той е богат на множество витамини и минерали едновременно и действа благоприятно на целия организъм. Той е най-често срещаният в България, защото у нас виреят множество цветове по едно и също време.

Медът от евкалипт може да бъде много различен, тъй като самото растение има над 500 вариации. Води началото си от Австралия, но днес такъв мед се произвежда и в САЩ, по-специално в Калифорния. С лек ментолов вкус, той може да бъде много полезен при дихателни заболявания. Освен това се използва за лечение на рани, възпаления и ухапвания от насекоми. Масажите с такъв мед успокояват болката в мускулите и ги отпускат.

Липовият мед често се произвежда в Европа, тъй като тук липите се срещат почти навсякъде. Той е светложълт и с деликатен мирис на дърво. Препоръчва се на хора, които страдат от стрес, инсомния и други тревоги, заради успокоителните си качества.

Медът от манука се прави от дървета, виреещи в Нова Зеландия. Той е със силни антибактериални действия и често се използва в диетите и при хора, имащи проблем със стомаха и храносмилането. Незаменим е за лечението на акне и обриви.

Медът от нийм е доста популярен в Аюрведа лечението и произхожда от Индия. Той се използва за намаляване на кръвното налягане, диабет, кожни проблеми, алергии и проблеми с дихателните пътища.

Медът от мента се намира по-трудно и обикновено никога не е напълно и единствено извлечен от мента, но въпреки това не бихте го объркали с друг. Има характерен аромат и носи в себе си много ползи – бори се със стреса и подобрява храносмилането. Характерно за него е, че е богат на витамините от група В, от които липсва само В17.