Ползите от фъстъченото масло

Фъстъченото масло е продуктът, който набира все по-голяма популярност в менюто за здравословно хранене. Продуктът се използва широко за закуска и следобедна консумация като добавка към много диетични режими. Тъй като е съставено от ядки на фъстък, то е източник на протеини, витамини, фибри, минерали и антиоксидантни хранителни вещества.

Често се продава в няколко разновидности. Предлагат се варианти без съдържанието на захар, без глутен /за страдащите от алергии/ и такива с добавка на суроватъчен протеин /концентриран млечен протеин/.

Фотография: Pexels.com

Фъстъченото масло дъръжа 25 до 32% протеини, 8-12% въглехидрати, 3% фибри и 45-50% мазнини, които са полезни за здравето. Включването му в диета, особено при спортисти, може да допринесе за по-добри резултати от тренировките.

4 предимства на фъстъченото масло

Фъстъченото масло е продуктът, който може да ни донесе 4 предимства, както в краткосрочен, така и в дългосрочен план.

Факт е, че то осигурява енергия на тялото ни. Наличието на витамини от група B подобрява функционирането на митохондриите. А те са част от клетките ни, отговорни за разпределението на енергия в тялото.

Друга положителна функция, която е редно да отчетем е, че укрепва имунната система. Тъй като съдържа т.нар. „полезни мазнини“ като омега-3, фъстъченото масло помага за укрепване на имунната система, както и за намаляване на риска от възпаления.

Фотография: Pexels.com

Този продукт увеличава чувството за ситост. Богато на вещества, които гарантират дълго храносмилане, фъстъченото масло създава усещане за по-голямо засищане, така че няма нужда да ядем много по време на хранене.

Четвъртото предимство, което ни огигурява е покачването на мускулната маса. За тези, които искат да натрупат такава, продуктът е отличен източник на протеин, който помага в бортата с умората, подобрява представянето при тренировка и възстановява мускулите, когато се отдадем на заслужена почивка.

Това са само няколко причини, поради които можете да се почувствате добре, ако потопите лъжицата си в буркан с фъстъчено масло.

Фотография: Pexels.com

ВИЖТЕ ОЩЕ: Кулинарен уикенд: Здравословни шоколадови бонбони с фъстъчено масло