Чудото на българските чайове

Научно доказано е, че честата употреба на чай засилва имунитета и предпазва от множество заболявания. 

Кои обаче са най-полезните видове чай и кой от какво ни пази?

Мурсалски чай 

Този чай расте единствено на Балканите и то най-вече в Пирин и Рила. Това е една от най-полезните билки, вирееща в България. Мурсалският чай се отличава с фин, лек вкус и аромат. 

Екстрактът от него влияе цялостно на организма на човека. Лечебните му свойства са много и разнообразни, той лекува „всичко“. Той е мощен имуностимулатор, забавя стареенето на клетките и предпазва от инфаркт, инсулт и високо кръвно. Има противораково действие, освобождава организма от натрупаните токсини, бори се активно с бъбречни заболявания, чернодробни заболявания, със заболявания на дихателната и сърдечно-съдовата система. Благодарение на високо ниво на  антиоксиданти, той има тонизиращо и укрепващо действие. Смята се, че е най-доброто лекарство срещу кашлица. 
Традиция е, когато минавате през някоя от тези части на България, вместо „Добър ден“ да ви посрещат с чаша мурсалски чай. Хората по тези краища вярват в поверието, че това е най-добрият начин да ви пожелаят живот и здраве. Честата му употреба подсилва имунитета и предотвратява главоболие и проблеми с кръвното. Може да го употребявате сутрин и вечер за по-голям ефект. 

Шипков чай 

Шипката е една от най-разпространени и използвани билки у нас. Тя има изключително лечебно действие и благодарение на витамините и полезните киселини, които съдържа си е отвоювала името „царица на билките“. 

Научно доказано е, че  в 100 гр. шипка се съдържат до 1000 пъти повече витамин C от цитрусовите плодове. Тя е източник също и на витамините А, K, D, E и B2, които стимулират имунната система и я предпазват от множество заболявания. Ето и част от тях: предпазва и облекчава симптомите на грип и настинка, подобрява храносмилането, успокоява нервна система, подобрява тена и помага при безсъние и умора.Може да използвате плодовете на шипката и под формата на мармалад и пюре, където също се запазват съставките. 

Чай от мента

Ментата се свързва обикновено с ободряващ приятен аромат и специфичен освежаващ вкус. Освен това, тя действа благоприятно върху организма. С нейна помощ се подобрява храносмилането, успокоява се нервната система, полезна е при заболявания на сърдечно-съдовата и дихателна системи. 

Известно е, че ароматът на ментата потиска апетита и затова тя е често използвана при отслабване и борбата с излишните килограми. Чаят от мента допринася за нормалното функциониране на храносмилателната система. 

Чай от мащерка 

Мащерката е универсално лекарство за всякакви болежки. Билката има ефикасно действие при грип, възпаление на горните дихателни пътища, хроничен бронхит, бронхиална астма, коклюш, главоболие, стомашни и чревни заболявания. Мащерката има и противовъзпалително, нервноуспокоително, болкоуспокоително, дезинфектиращо, отхрачващо и антисептично действие. 

Ако замените сутрешното кафе с чай от мащерка, ефектът няма да закъснее. Ще се почувствате по-свежи, бодри и здрави. Чаят от мащерка помага също и срещу безсъние и ниско кръвно. 

Чай от липа

Чаят от липа е най-разпространеният български чай. Изключително ароматен и полезен, той притежава множество полезни свойства. Той спомага при проблеми с дихателната система и при висока температура. Използва се широко в ароматерапията и под формата на горещи бани при лечение на изгаряния и кожни обриви. Спомага за  по-добър сън и интересен факт е, че измиването на косата с липов чай предотвратява косопад.

Чай от коприва 

Чаят от коприва в България вирее като диворастящо растение. Листата му са богати на витамини, минерални соли, желязо, калций и др. Благодарение на съставките си тя има изключителни лечебни и хранителни свойства. Билĸaтa cтимyлиpa pacтeжa, oбмянaтa нa вeщecтвaтa и зacилвa имyнитeтa. Koпpивaтa e eфeĸтивнa пpи oтcлaбвaнe, зaщoтo зacилвa мeтaбoлизмa, ycпoĸoявa cтoмaxa и пpeчиcтвa opгaнизмa oт тoĸcини. 

Чай от Мечо грозде

Плодовете на мечо грозде виреят по високите части на Стара планина. Чаят му е известен с антисептичното и диуретичното си действие на пикочните пътища. Той предотвратява възпаления на пикочния мехур и бъбреците. Поради силното му действие е добре мечото грозде да се употребява в комбинация с други билки. 

Чай от лайка

Лайката е широко разпространена у нас. Тя се използва активно в козметиката за лице и коса. Като поддържа русият цвят на косата и освежава кожата на лицето. Чаят от лайка може да бъде използван също и за заболявания, свързани с храносмилателната система, грип и при болезнена менструация. 

Фитнес за мързеливци: по-стегнато тяло без усилие
48 цитата на велики личности за щастието и успеха
Новолуние в Козирог на 1 януари