6 задължителни супер храни

Супер храните са богати на много полезни съставки, които имат положително влияние върху нашето здраве и външен вид. 

С други думи – храни, които задължително трябва да присъстват в менюто ни. Богати са на антиоксиданти, витамин C и фибри, и са от полза при всяка диета. 
Киви 
Новозеландският плод е пълен с антиоксиданти и може да ви осигури дозата витамин C, необходима за целия ден. Също така съдържа фибри, както и витамини А и Е (един от малкото плодове, които всъщност са източник на важния витамин Е). 
Сьомга 
Всички знаем за полезните Омега 3 мастни киселини и как те защитават сърцето ни. Нашето тяло не може да си ги произвежда само, затова американски учени съветват да включим риба в менюто си почти два пъти седмично. Защо сьомга? Защото е богата на протеини, не толкова калорична и е добър източник на желязо. 
Черен шоколад 
Любимата на всички супер храна е сладкото изкушение с ниска калоричност. Черният шоколад намалява кръвното налягане, спомага за кръвообращението и е добър за сърцето. Колкото по-тъмен, толкова по-добре. Лекарите препоръчват да се консумира шоколад със 70 % и повече съдържание на какао. 
Чесън 
Освен, че има анти-вирусни и анти-възпалителни свойства, чесънът наскоро беше обявен за полезен в борбата с рака. Освен това съдържа полезни аминокиселини, цинк и фосфор. 
Киноа 
Зърнената култура е част от южноамериканската кухня над 4 000 години, а сега и останалата част от света се възползва от благотворното й влияние. Киноата е богата на протеини и фибри и е добър източник на цинк и витамин е, които се свързват с намаляването на риска от диабет и сърдечни болести. 
Боб 
Стабилните позиции в кухнята на много държави никак не трябва да ни изненадват. Богат на няколко вида фибри: неразтворими, които намаляват нивата на холестерола и разтворими, които спомагат за обмяната на веществата. Съдържа също протеини с ниска стойност на мазнини, което е рядкост, както и магнезий.