Три разкошни рецепти за сладкиши

Представяме ви три рецепти за невероятни кулинарни изкушения от страниците на EVA Cook Book.

Независимо дали сте виртуози в кухнята или аматьори, които правят своите първи стъпки в кулинарията, в първото издание на кулинарната книга ще откриете огромна доза вдъхновение.

Ето от какво се вдъхновихме ние!

Шоколадов кейк с круши 

“С диви круши и резенче хляб в торбата“ – така започва едно от най-красивите стихотворения “Жената Мария” на Борис Христов. Но как да запазим техния неповторим аромат в сладкиш? Ето как!

Запечете 80 г лешници на сух тиган. Обелете ги изстинали и ги смелете на грубо брашно. Смесете 150 г черен шоколад и 50 мл ликьор (бадемов, лешников, круша) и разтопете на водна баня. Разбийте 120 г масло със 120 г захар и добавете 4 яйца едно по едно. Прибавете с разбъркване към шоколадовата смес.

Сухите съставки – лешниковото брашно, 1 чаена лъжичка какао, 1 чаена лъжичка бакпулвер, щипка сол – разбъркайте заедно. Изсипете сместа във форма за кейк (28-30 см), застлана с хартия, и наредете 4 обелени круши с дръжките. Печете на 180С за около 40 минути. Охладете, извадете от формата и полейте с глазура – загрята сметана с разтворен в нея шоколад.

Кейк с кондензирано мляко

Той е с деликатен и мек вкус, маковите семена в него привнасят фин ядков намек, а лимоновата кора – тръпки от свежест.

1 кутия кондензирано мляко (400 мл) и 4 яйца се смесват. Добавя се разтопено масло – 50 г, брашно – 120 г, бакпулвер, макови семена и кора от 2 лимона, щипка сол. Пече се на 150С за 50-55 минути.

Кейкът може да се сервира с пудра захар или глазиран. Глазурата придава повече свежест. Смесват се 80 г пудра захар със сок от половин лимон и 2 с. л. семена от мак. Разбъркват се, докато се втечни, полива се кейка и се поръсва с лимонови кори.

Шампанско и фурми 

Тази рецепта принадлежи на Рене Ериксон, собственичка на верига ресторанти, един от които – The Walrus and the Carpenter – е сред 20-те най-добри в Америка. Идеална е за необичайно новогодишно парти.

Фурмите (5-7 броя на порция) се сотират в студенопресован зехтин внимателно и бързо. Вече изстинали, се поръсват с едра морска сол. Сервират се с препечени хлебни хапки с рикота и са чудесни за червени вина и шампанско.

Последвайте Miss Bloom във Facebook и Instagram!