Лесно шоколадово изкушение без печене

Днес сме решили да ви изненадаме с една оригинална идея за подслаждане на почивните следобеди – кекс, който се топи в устата, изключително лесен е за направа и… не се пече.

Със сигурност ще се хареса на всички.

Какво ще ви е необходимо?

Вземете най-тясната тавичка с високи стени и хартия за печене.

Безглутенов тарт с шам фъстък и кайсии

Продукти:

малко масло за намазване на тавичката
250 гр шоколад или черен шоколад със 70% съдържание на какао
250 гр пълномаслена сметана
2 чашки еспресо, приготвено за пиене
1/4 ч.л. fleur de sel (вид сол, в хипермаркетите)
какао за поръсване

Как да го приготвите:

Намажете тавичката с маслото, след това отрежете хартия за печене и покрийте дъното и стените. На водна баня разтопете шоколада. В тенджера затоплете сметаната и налейте еспресото. Точно преди сместа да кипне, добавете солта и свалете тенджерата от котлона. Изсипете сметаната върху разтопения шоколад, като бъркате непрекъснато, докато не получите хомогенна смес. Излейте сместа в тавичката и оставете в хладилника за няколко часа или за през нощта. Преди да сервирате, извадете от хладилника, за да се отвърне до стайна температура, извадете кекса от тавичката. Разрежете на парчета и поръсете с какао.

Добър апетит!

Ягодово изкушение с вино за идеалната вечер