Таханът често се използва в българската кухня, но понякога можем да забравим за многото му ползи.
Сред тях са високото му съдържание на полезни мазнини, както и на букет от витамини и минерали – калций, витамин Е и В витамини – В1, В2, В3, В5 и В15. Таханът е полезен и за красивата кожа, заради аминокиселините в сусама и антибактериалното му действие.
Сусамовият тахан често се препоръчва от диетолози и доктори за подпомагане на организма в грипния сезон.
За да ви вдъхновим да се възползвате от всичките му ползи, събрахме три лесни рецепти с тахан. Всяка една от тях е с малко съставки, но страхотен вкус, така че бързо ще затаят желанието ви за нещо шоколадово или сладко.
Брауни без печене
200 грама (около 13) сушени фурми
1/2 чаша (120 милилитра) тахан
6 супени лъжици какао
щипка сол
150 грама шоколад (по желание)
Пасирайте съставките на две части – първо фурмите с тахана, след това добавете и какаото и солта. Когато получите хомогенна смес, изсипете всичко в малка тавичка, която предварително сте постелили с хартия за печене. Сложете браунито във фризера за 30 минути.
След това можете да нарежете на малки парчета и по желание да ги потопите в разтопен шоколад или да им се насладите директно.
Фурми с шоколад и тахан
200 грама (около 14) сушени фурми
80 грама черен шоколад
5 супени лъжици тахан
Разтопете шоколада на водна баня или в микроволнова фурна. Обезкостете фурмите и ги напълнете с по 1 чаена лъжица тахан на фурма, след това ги потопете в шоколада. По желание можете да поръсите отгоре малко морска сол или сусам.
Шоколадов фъдж
100 грама черен шоколад, предварително счупен на малки парчета
1/2 чаша (120 милилитра) тахан
Разтопете на водна баня шоколада и към него добавете тахана. Гответе за кратко време, докато получите гладка хомогенна смес. След това изсипете във форма с хартия за печене и оставете да се втвърди в хладилник. Накрая нарежете на малки продълговати парчета.
Рецепти: Nadia’s Healthy Kitchen