Кулинарен уикенд: Лесни десерти с тахан с 2, 3 или 4 съставки

Таханът често се използва в българската кухня, но понякога можем да забравим за многото му ползи.

Сред тях са високото му съдържание на полезни мазнини, както и на букет от витамини и минерали – калций, витамин Е и В витамини – В1, В2, В3, В5 и В15. Таханът е полезен и за красивата кожа, заради аминокиселините в сусама и антибактериалното му действие.

Сусамовият тахан често се препоръчва от диетолози и доктори за подпомагане на организма в грипния сезон.

За да ви вдъхновим да се възползвате от всичките му ползи, събрахме три лесни рецепти с тахан. Всяка една от тях е с малко съставки, но страхотен вкус, така че бързо ще затаят желанието ви за нещо шоколадово или сладко.

Брауни без печене

200 грама (около 13) сушени фурми

1/2 чаша (120 милилитра) тахан

6 супени лъжици какао

щипка сол

150 грама шоколад (по желание)

Пасирайте съставките на две части – първо фурмите с тахана, след това добавете и какаото и солта. Когато получите хомогенна смес, изсипете всичко в малка тавичка, която предварително сте постелили с хартия за печене. Сложете браунито във фризера за 30 минути.

След това можете да нарежете на малки парчета и по желание да ги потопите в разтопен шоколад или да им се насладите директно.

Фурми с шоколад и тахан

200 грама (около 14) сушени фурми

80 грама черен шоколад

5 супени лъжици тахан

Разтопете шоколада на водна баня или в микроволнова фурна. Обезкостете фурмите и ги напълнете с по 1 чаена лъжица тахан на фурма, след това ги потопете в шоколада. По желание можете да поръсите отгоре малко морска сол или сусам.

Шоколадов фъдж

100 грама черен шоколад, предварително  счупен на малки парчета

1/2 чаша (120 милилитра) тахан

Разтопете на водна баня шоколада и към него добавете тахана. Гответе за кратко време, докато получите гладка хомогенна смес. След това изсипете във форма с хартия за печене и оставете да се втвърди в хладилник. Накрая нарежете на малки продълговати парчета.

Рецепти: Nadia’s Healthy Kitchen 

Hero Slider