Кулинарен уикенд: Щройзел с еспресо

Този уикенд намираме вдъхновение за креативната рецепта от Германия.

Да изпием чашата еспресо… с щройзел с кафе. Този необичаен десерт притежава всички качества, които ни карат да обичаме традиционната торта или сладкишите, но съчетава и специалния вкус на масления крамбъл отгоре.

За приготвянето му ще ви трябват:

За тортата:

1/2 чаша масло, на стайна температура

3/4 чаши захар

2 големи яйца

1 чаена лъжица ванилов екстракт

1 чаша пълномаслено кисело мляко

1 1/2 чаша брашно

1/2 чаша пълнозърнесто брашно

2 супени лъжици инстантно кафе

1 чаена лъжица бакпулвер

1 чаена лъжица сода бикарбонат

1 чаена лъжица канела

1/2 чаена лъжица кардамон

1/2 чаена лъжица сол

За пълнежа:

1/2 чаена чаша кафява захар

1 чаена лъжица инстантно кафе

1/2 чаена лъжица канела

1/8 чаена лъжица кардамон

За топинга:

1/2 чаена чаша брашно

1/2 чаена чаша захар

1 супена лъжица инстантно кафе

2 супени лъжици масло, разтопено

Приготвяне:

За да приготвите тортата, разбъркайте с миксер маслото и 3/4 чаша захар, докато получите пухкава смес. След това добавете яйцата едно по едно и накрая добавете киселото мляко и ванилията. В друга купа смесете 1 1/2 чаши брашно, 2 супени лъжици инстантно кафе, бакпулвер, сода, 1 чаена лъжица канела, 1/2 чаена лъжица кардамон и сол. Разбъркайте добре и смесете с мокрите съставки. След като разбъркате, трябва да получите по-гъста смес от стандартната за сладкиш или торта.

В малка купа смесете кафявата захар с чаена лъжица инстантно кафе, 1/2 чаена лъжица канела и 1/8 лъжица кардамон. В друга купа пък разбъркайте заедно 1/2 чаша брашно, 1/2 чаша захар и 1 супена лъжица инстантно кафе, а след това добавете маслото, като бъркате с вилица, за да получите накрая зърнеста текстура.

В намазнена и поръсена с брашно тавичка изсипете половината от сместа за тортата, след това добавете пълнежа, после останалата част от сместа и накрая от топинга.

Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 50 минути. Ще познаете, че е готово, когато тортата започне да се отделя от ъглите, а клечката за зъби излиза суха, когато я забиете в центъра на сладкиша. Отгоре можете да добавите парченца шоколад за декорация.