Кулинарен уикенд: шоколадови яйца без захар

До всички фенове на Kinder – домашната здравословна версия на десерта е дори по-вкусна.

Колкото и да ги обичаме, традиционните шоколадови яйца са изкушение, което рядко можем да си позволяваме. С тази рецепта обаче можем да си спестим част от излишните калории и захари и да се насладим на тематичния десерт за празника.

За да направите 12 яйца, ще ви трябват:

  • 65 грама или 3/4 чаша кокосови стърготини
  • 80 мл или 1/3 чаша кокосово масло, разтопено
  • 1 супена лъжица кленов сироп
  • 1 шушулка ванилия

За шоколадовия топинг:

  • 220 грама какаово масло
  • 120 грама или 1 чаша какао на прах
  • 125 мл или 1/2 чаша кленов сироп или 175 гр. (1/2 чаша) мед
  • 1 шушулка ванилия
  • Щипка сол

Приготвяне:

В купа смесете кокоса, кокосовото масло, кленовия сироп и вътрешността на ваниловата шушулка. Оставете купата в хладилника за половин час.

Когато сместа стегне, я разделете на 12 части. С ръце оформете всяко парче във формата на яйце. Поставете яйцата в тавичка или голяма чиния в хладилник за още половин час.

Докато яйцата отново се охлаждат, направете шоколадовия топинг. В тенджера разтопете какаовото масло на слаб огън, след което добавете останалите съставки и разбъркайте до образуването на кремообразна шоколадов смес.

Потопете кокосовите яйца в шоколада до пълното покриване и след това ги поставете обратно в хладилника, докато шоколадът стегне.