Донесете си доза свежест в пролетния уикенд с лимонов пай.
В момента не са много сезонните плодове, с които можем да експериментираме в кухнята, затова залагаме на лимоните и тяхната почти целогодишна свежест за този пай, включващ една неочаквана съставка – розмарина. Той ще придаде дълбочина на вкуса и ще донесе десерта на допълнително ниво.
Съставки:
За блата:
250 грама брашно, предварително пресято
70 грама пудра захар
2 жълтъка
125 грама масло
щипка сол
За лимоновия крем:
3 цели яйца + 3 жълтъка
180 грама пудра захар
1 чаена лъжица лимонова кора
сокът на два лимона
300 милилитра готварска сметана
2 супени лъжици свеж розмарин, нарязан на ситно
Приготвяне:
В голяма купа смесете брашното, захарта и солта за блата и ги разбъркайте добре. Добавете трите жълтъка и маслото и ги смесете с останалата част от съставките. Сипете 50 милилитра леденостудена вода и започнете да месите тестото. В началото ще получите ронлива смес, след това маслото ще обедини всички елементи и ще получите хомогенно тесто – този процес ще ви отнеме около 4 минути месене. Когато е готово, оставете сместа да почине, като увиете тестото в прозрачно фолио и го поставите в хладилник за 30 минути.
През това време можете да приготвите крема. В голяма купа смесете яйцата и жълтъците, заедно със захарта. Разбийте с миксер за около 3 минути, докато сместа не се удвои на размер. След това бавно разбърквайте вътре и лимоновата кора и сока. Добавете и сметаната, а накрая и розмарина. Не се притеснявайте, ако сместа е с по-течна текстура.
Кулинарен уикенд: Веган лимонен десерт
Разточете тестото между два пласта прозрачно фолио и го сложете във форма за пай (26-сантиметрова). Нежно притиснете тестото, така че добре да покрие повърхността, както и стените на формата и изпечете в предварително загрята фурна за 10 минути с някаква тежест отгоре, която да предотврати набухването на блата. След това изсипете крема и печете допълнителни 30 минути, докато не получите текстура, която напомня на тази на чийзкейк, а отгоре не се получи красив почти златист цвят.
Сервирайте пая изстинал, по желание с още пресен розмарин и малко пудра захар.
Кулинарен уикенд: Лесно суфле от овесени ядки