Кулинарен уикенд: Кроасани от пълнозърнесто брашно

Кулинарното предизвикателство от пухкавите кроасани, преодоляно с лесно рецепта, която е и щадяща откъм калории.

Отново търсим начин да вмъкнем малко от френския начин на живот, особено сега, когато нямаме никаква възможност да посетим красивата държава.

Този път можем да го направим с брънч у дома със здравословна версия на любимите на всяка парижанка кроасани.

В кухнята на една парижанка

Ще ви трябват:

330 грама пълнозърнесто брашно

200 грама топло мляко (около 40 градуса)

20 грама сирене на стайна температура

50 грама захар

1 жълтък

чаена лъжица сол

половин супена лъжица суха мая

1 допълнително яйце за намазване

150 грама допълнително студено масло

Приготвяне: 

  1. Смесете млякото със захарта и маята и оставете сместа покрита за 10 минути. В купа смесете брашното и солта. След това добавете маслото, един жълтък и  маята. Миксирайте няколко минути на бавна скорост.
  2. Поставете тестото на набрашнена повърхност и с още малко брашно започнете леко да месите и да оформяте кълбо. Поставете тестото в купа и я покрийте и оставете да нарасне двойно повече.
  3. През това време вземете студеното масло и го поставете между сгъната хартия за печене. С помощта на точилка малко по малко го изтънявате, докато не получите формата на правоъгълник.
  4. Отново се връщаме към тестото – още докато е в купата, съвсем леко го омесвате допълнително, за да изкарате излишния въздух от него. След това го поставете на набрашнена повърхност и поръсете още брашно върху него. Вече можете да започнете да го точите, като се стремите да оформите правоъгълник.
  5. Върху тестото поставете маслото от по-рано, като трябва да сте покрили поне 2/3 от тестото. След това използвайте празната част от тестото и го сгънете на два пъти, като можете преди това да поръсите допълнително брашно.
  6. Отново разточваме тестото до създаването на правоъгълник и  след това го сгъваме по същия начин. Покрийте тестото с прозрачно фолио и го оставете за половин час. Повтаряме тази стъпка 3 пъти.
  7. Накрая разточваме тестото до малко повече от половин сантиметър дебелина и го режем под формата на триъгълници.
  8. След това оформяме кроасаните като завиваме тестото възможно най-стегнато, но без да притискаме излишно тестото. Когато сме оформили всички кроасани, ги оставяме да починат още 30-40 минути и след това ги намазваме с яйцето и печем на 190 градуса за 20 минути.

За още подробности вижте видеото по-долу: