Кулинарен уикенд: Диетичен мус с еспресо и рикота

Яжте го без захар или го превърнете в изискан следобеден десерт без угризения.

Дойде времето на студените и леки десерти – този, който ви предлагаме да изпробвате днес, е много лесен за приготвяне, не е прекалено тежък или калоричен, а ни дава всичко, което искаме, за да направим горещия следобед по-хубав.

Ще ви трябват:

2 супени лъжици и половина желатин на прах

1/2 чаша прясно направено кафе

2 чаши рикота

1 чаена лъжица инстантно кафе

1 чаена лъжица ванилов екстракт

1 чаена лъжица течна стевия или друг подсладител

щипка сол

1 чаша готварска сметана

Ягоди, бишкоти и шоколад за декорация по желание

Приготвяне:

Оставете желатинът да набъбне във вода според указанието на опаковката. След това го изсипете в половин чаша горещо кафе и разбъркайте, докато се разтвори напълно. Оставете настрани, за да изстине малко.

Разбийте рикотата, ванилията, стевията, солта и инстантното кафе с миксер. Когато сместа е напълно хомогенна, можете да прибавите и кафето с желатин, като продължавате да бъркате. Накрая добавете течната сметана и отново миксирайте, докато не набъбне и не промени текстурата си.

Сместа сервирайте в чаши за кафе, като можете да декорирате по своите предпочитания – ако искате да е напълно диетичен десерт, ви препоръчваме да добавите само ягоди и малко настърган черен шоколад отгоре, но ако искате да спазите италианската тематика, добавете и бишкоти.

Оставете два часа в хладилник да стегне, преди консумиране. Да ви е сладко!