Кулинарен уикенд: Лимонов мус с шампанско

През уикенда обичаме да се поглезим с нещо сладко – а днешното ни предложение е и страхотно освежаващо.

Мус с лимонов аромат и малко шампанско за разкош ще ви освежи след разходка в съботния следобед или пък сервирайте след вечеря, когато сте се отдали на абсолютен релакс.

Необходими продукти

1 пакетче желатин

3 яйца

75 мл шампанско или пенливо вино

60 мл лимонов сок

110 гр. захар

120 гр. сметана

150 гр. горски плодове или малини, за украса

Начин на приготвяне

Разбийте желатина във вода. Разделете яйцата на белтъци и жълтъци. Изсипете шампанското, лимоновия сок, 60 грама от захарта и жълтъците в тенджера и сложете на котлона да кипне. Махнете от огъня. Изцедете водата от желатина и го смесете с горещата лимонова смес и оставете да изстине. Разбийте белтъците с една трета от останалата захар и след това изливайте сместа на етапи върху последната част от захарта, като бъркате така че да се получава гладка смес. Разбийте сметаната, докато бухне. Изсипете сместа с белтъците при сметаната, разбъркайте и след това изсипете всичко при лимоновата смес. Оставете да изстине за 2 часа. изсипете муса в чаши за шампанско и украсете с плодовете.

Източник: Cool Artisan