Италиански козунак с анасонов аромат

Всички знаем как да приготвим един традиционен български козунак. Ето защо този път решихме да ви предложим един по-различен вариант, който се поднася на трапезата в романтична Италия.

Тази рецепта е изключително лесна и ще се сдобиете със страхотен козунак за малко време. Ето как да го направите!

Необходими продукти:

3 ч.ч. брашно
1/4 ч.ч. захар
1 ч.л. сол
1 пакет суха мая
2/3 ч.ч. прясно мляко
1 ч.л. екстракт от анасон
2 с.л. масло
2 яйца
1 яйце (разбито)
1/2 с.л. цветни захарни стърготини

Начин на приготвяне:
Смесете 1 чаша брашно със захарта, солта и маята в купа. Разбъркайте добре. Сложете млякото и екстракта от анасон да заври в малка тенджера на слаб огън. Направете кладенче в средата на брашнената смес и в нея изсипете млечната смес. Смесете ги добре с ръка. Смесете маслото, яйцата с останалото брашно и добавете към първата смес. Месете, докато постигнете гладко тесто. Покрийте го с влажна кърпа и го за около 10 минути.

Нарежете тестото на две половини, които направете на топки. След това ги разстилаш две продълговати парчета. Сплетете ги и ги усучете, докато оформите усукана питка. Захванете двата края отдолу на хляба.
Намажете с олио един лист за печене и сложете тестото отгоре. Покрийте с влажна кърпа и го оставете за около час, за да втаса добре и да се удвои. С четка намажете тестото със разбитото яйце и поръсете с цветните стърготини.
Загрейте фурната до 175 градуса и печете за около 20-25 минути, докато се получи златиста повърхност.