Рецепта за баница с кайма

Често свързваме каймата с бургери, кюфтета и паста. Днес преоткриваме идеалната рецепта за баница с кайма, с която да впечатлим най-близките си хора.

Необходими съставки:

За баницата:

  • 7 листа кори за баница;
  • 1 жълтък;
  • 1 супена лъжица брашно;
  • 4 супени лъжици зехтин;

Фотография: Pexels.com

За плънката:

  • 1 кг. телешка кайма;
  • 1 глава лук, нарязана на кубчета;
  • Магданоз, нарязан;
  • Копър, нарязан;
  • 2 яйца;
  • 3 супени лъжици кашкавал, настърган;
  • 1 ч.ч. смляна подправка;
  • 2 супени лъжици зехтин;
  • Сол;
  • Пипер.

Фотография: Pexels.com

Начин на приготвяне на рецептата ни за баница с кайма:

В тенджера слагаме зехтин и изчакваме да загрее, след което задушаваме лука заедно с каймата. Разбъркваме много добре за 5-6 минути, докато каймата се оцвети и добавяме останалите съставки без яйцата и кашкавала. Продължаваме да бъркаме с дървена лъжица за още 3-4 минути.

Сваляме тигана от котлона и го оставяме настрана. Щом изстине добавяме яйцата и кашкавала, след като са добре разбити, и ги разбъркваме добре.

Загряваме фурната на 180°C и намасляваме тавата с четка. След като разстелим листата от корите в тавичката, ги намазваме внимателно с олио. Отгоре изсипваме половината от плънката от каймата с шпатулата и я разпределяме.

Фотография: Unsplash.com

Отгоре слагаме лист, отново намаслен предварително и изсипваме останалата част от плънката. Следва да наредим последните три намаслени листа като ги обръщаме навътре, така че да покрият плънката от каймата.

В купа слагаме жълтъка, брашното, 2 супени лъжици зехтин и 2 супени лъжици вода. Разбъркваме ги добре до получаването на хомогенна смес. След което намазваме баницата.

Слагаме я във фурната и я оставяме да се готви около 1 час докато придобие цвят.

Е, вече имаме идеалната баница за уикенда.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Рецепта за хрупкав ябълков пай