Често свързваме каймата с бургери, кюфтета и паста. Днес преоткриваме идеалната рецепта за баница с кайма, с която да впечатлим най-близките си хора.
Необходими съставки:
За баницата:
- 7 листа кори за баница;
- 1 жълтък;
- 1 супена лъжица брашно;
- 4 супени лъжици зехтин;
Фотография: Pexels.com
За плънката:
- 1 кг. телешка кайма;
- 1 глава лук, нарязана на кубчета;
- Магданоз, нарязан;
- Копър, нарязан;
- 2 яйца;
- 3 супени лъжици кашкавал, настърган;
- 1 ч.ч. смляна подправка;
- 2 супени лъжици зехтин;
- Сол;
- Пипер.
Фотография: Pexels.com
Начин на приготвяне на рецептата ни за баница с кайма:
В тенджера слагаме зехтин и изчакваме да загрее, след което задушаваме лука заедно с каймата. Разбъркваме много добре за 5-6 минути, докато каймата се оцвети и добавяме останалите съставки без яйцата и кашкавала. Продължаваме да бъркаме с дървена лъжица за още 3-4 минути.
Сваляме тигана от котлона и го оставяме настрана. Щом изстине добавяме яйцата и кашкавала, след като са добре разбити, и ги разбъркваме добре.
Загряваме фурната на 180°C и намасляваме тавата с четка. След като разстелим листата от корите в тавичката, ги намазваме внимателно с олио. Отгоре изсипваме половината от плънката от каймата с шпатулата и я разпределяме.
Фотография: Unsplash.com
Отгоре слагаме лист, отново намаслен предварително и изсипваме останалата част от плънката. Следва да наредим последните три намаслени листа като ги обръщаме навътре, така че да покрият плънката от каймата.
В купа слагаме жълтъка, брашното, 2 супени лъжици зехтин и 2 супени лъжици вода. Разбъркваме ги добре до получаването на хомогенна смес. След което намазваме баницата.
Слагаме я във фурната и я оставяме да се готви около 1 час докато придобие цвят.
Е, вече имаме идеалната баница за уикенда.
ВИЖТЕ ОЩЕ: Рецепта за хрупкав ябълков пай