Предястие, от което ще си оближете пръстите

С мъжа ми много обичаме да почиваме в Гърция. Обичаме нейните девствени и незастроени заливи и плажове, прекрасното тюркоазено море, без водорасли, вкусната морска храна и приветливия персонал в таверните.

Ходихме години наред, когато бяхме само двамата и тази година за първи път решихме да заведем децата по стъпките ни. Бяхме много щастливи да им покажем любимите ни места. Отново се доверихме на перфектното обслужване и първокласното качество на хотел Athemus Sea Beach Hotel and Spa.

Останахме много приятно изненадани от факта, че за последните три години, от както не сме почивали там, са повишили стандарта и от 4 са станали 5-звезден хотел. Това е чудесен семеен хотел! Няма почиващи без деца. На всяка маса можете да видите бебета, големи деца и, разбира се, баба, дядо или и двамата. Никой не се впечатлява и не те гледа, когато твоето дете плаче. Предлагат абсолютно всички условия децата да се чувстват прекрасно. Има детски клуб, детска площадка, детски басейн, детски столчета в ресторанта, чешми на плажа, кошарки за спане. Всяка вечер има анимация за деца в амфитеатъра. Като единствен минус отчитам базата на хранене, която е HB, с включена закуска и вечеря. Но на плажа има таверна, в която готвят много вкусно и дори, при поискване, пасират за бебетата храна на обяд.

Почивката с две деца на море се оказа малко изпитание за нас. Трудностите идваха от това, че децата ни са на различна възраст – Беатрис 1 г., а Аида 5 г., и съответно режимът им на спане и хранене е доста различен. Бети се събужда в 8 ч., закусва, играе малко, след което отново заспива втори сън към 11 ч. и спи до 13-14ч., когато Аида ляга да спи следобеден сън. Когато се събуди тя Бети ляга отново за следобедния си сън към 16-17 ч. Този натоварен график предполагаше постоянно някой от нас да стои в стаята или двамата да се разделим и на практика да не се засичаме. Затова предприехме мерки. Обедният сън на Бети беше на плажа, най-често сладко сгушена в детското басейнче под някоя сянка.

А следобедният сън на Аида беше заедно с баба и дядо в тяхната стая, които ни бяха първи помощници. По този начин успяхме пълноценно да се насладим на почивката. Децата бяха много заредени и щастливи. Строихме пясъчни кули и се учихме да плуваме.

Аида почти не излизаше от водата, която през повечето време беше топла като чай, а Бети едва предпоследния ден се престраши да влезе в морето, след което не искаше да излиза. Топнахме я направо с дрехите. С излизането на плажа мажех децата обилно с крем за слънце 50 фактор.

Доволна съм, децата не почерняха, а дори и за Септември слънцето беше жарко в Гърция. Мен ме изненада неприятно някакъв еднодневен, летен вирус, в следствие на което се наложи да пазя стаята един ден. Набедих едни вкусни гъби, с които прекалих предишната вечер. Положителното в тази история беше, че най-после успях да се наспя!!

Последния ден заведохме децата на кратка екскурзия из полуостров Ситония – вторият ръкав на полуостров Халкидики. Посетихме любимите ни плажове, обиколихме няколко къмпинга, които си бяхме набелязали, хапнахме в любимата ни таверна, пред която отново висяха сушените на слънце октоподи, както преди.

Всеки ден ядяхме риба и други морски дарове. Но въпреки това много ми липсваха вкусните печени червени чушки с доматен сос, уникалните розови, български домати с авокадо и чесън и нашенското си краве сирене. Тяхното не ми допадна. Затова като се прибрахме това беше първото нещо, което си приготвих.

Направих и една много вкусна разядка (салата), която кръстих Патладжан специал. Ядох нещо подобно, традиционно там, което представляваше печен на грил патладжан, запечен със сирене и нарязан домат с чесън. Вкусно беше, но определено нещо му липсваше. Затова реших да го подобря и направих мой вариант. Получи се много вкусна разядка от печен на скара патладжан, разбъркан с бешамел, поднесен с Моцарела, домати конкасе с чесън и пресен босилек. Прекрасно мезе за изстуденото ви Узо.

Патладжан специал

Продукти:

3 патладжана
бучка масло
1 с.л. брашно
150 мл прясно мляко
Черен пипер
¼ ч.л. индийско орехче
Сол
2 малки розови домата
2 скилидки чесън
250 г Моцарела
шепа листа пресен босилек
Зехтин
Сол

Измийте и нарежете патладжаните на две половини. Направете дълбоки разрези с помощта на нож и ги изпечете на грил, докато омекнат.
Пригответе сос бешамел. Разтопете бучка масло, разбъркана с 1 с.л. брашно. С непрекъснато бъркане налейте прясното мляко, овкусете с черен пипер, индийско орехче и сол. С помощта на лъжица изгребете месото на патладжаните и изхвърлете обелките. Пасирайте, за секунди, меката част, заедно с бешамела и една скилидка чесън. Сложете я на дъното на чиния. Направете кладенче, в което изсипете нарязаните на кубчета розови домати, разбъркани със стиснатия чесън и малко сол. Отстрани подредете резени сирене Моцарела и поръсете с нарязан пресен босилек.
Поднесете разядката студена. Много е вкусна и намазана върху мек хляб.

Да ви е сладко и до нови срещи! А междувременно можете да хвърляте по едно око на новото кулинарно предаване по BTV “Щипка сол”. В едно от първите издания, ще правя традиционни арменски сладки. Не пропускайте да гледате!

Нашият семеен пикник край Паничище
Готвенето с децата възпитава усет към естетика, въображение и творчество