Лесен тест с чаша вода ще определи вашия тип коса

Напоследък много нашумя грижата за косата според това каква е структурата на косъма.

В зависимост от структурата на кутикула (повърхностния космен слой), косата се определя като слабо, средно или много пореста. Колкото по-пореста е, толкова по-добро свойство има да поема и задържа влага. Слабо порестата коса е по-склонна към изсушаване.

Това доколко порест е косъмът е предопределено от гените, но агресивното третиране, боядисването и сушенето могат също да повлияят на състоянието на косъма. Своя тип може да определите с лесен тест.

Как да направите теста

Вземете един свой косъм и го потопете за около пет минути в чаша вода. Ако потъне на дъното, значи косата ви е пореста. Ако се носи във водата, но не потъне до дъното, косата ви е средно пореста. Слабо порестият косъм ще остане на повърхността.

Много важно е тестът да се прави с чиста коса. Ако по косъма има остатъци от стилизиращи продукти или пък себум, резултатът няма да е точен. Според това какъв тип коса имате, подберете най-подходящите продукти:

Нина Добрев редува три различни маски за коса

За слабо пореста коса:

Вашата коса е устойчива на влага, но пък когато веднъж се овлажни, не се изсушава лесно. За нея най-подходящи са продукти със съдържание на мед и глицерин, които проникват в дълбочина и привличат влагата, така че да може да проникне по-лесно в косъма. Маслата от ший, жожоба и кокос също са подходящи. Избягвайте продукти с тежка и мазна текстура.

За средно пореста коса:

Ежедневната ви грижа трябва да включва продукти с лека, хидратираща текстура. Но периодично косата ви се нуждае от по-подхранващи формули със съдържанието на протеини. С времето боядиването и оформянето с преса и сешоар може да увредят косата ви и да я направят по-пореста, затова бъдете умерени.

Когато косата е суха и увредена, има решение

Много пореста коса

Тя лесно поема влагата, но и лесно я губи и се дехидратира. Във влажно време е трудно да запазите формата й, защото бързо се начупва, а през лятото краищата й стават изключително сухи. Хубаво е да използвате ежедневно лек продукт без отмиване, който да запечатва влагата в косъма и да го предпазва. Продуктите със съдържание на масла също й влияят добре. А когато сте на плажа и влизате в морето, можете преди това да втриете в краищата няколко капки кокосово масло.

Още за красотата ни:

Beauty рутината на Джесика Бийл

Ледът е достъпен начин да забавим стареенето

Как да си приготвим сами розова вода

Гримьорът на звездите Цецо Андреев за визията на пролетта

Hero Slidertips