Как да запазиш блясъка на косата си

Липсата на блясък на косъма е един от най-честите проблеми, с които се сблъскват повечето жени. Това е проблем, който е пряко свързан с физическото състояние на косата.

Когато повърхността на косъма не е гладка, той не отразява светлината равномерно.
Химически процеси като боядисването и къдренето, честото сушене със сешоар, прекомерната употреба на стилизанти или недоброто изплакване на шампоани, балсами и маски са основните причини за нарушаване на структурата на косъма.

Съвети за блестяща коса:

• Избягвай “твърдата” вода, която съдържа прекалено голямо количество калций и прави косъма груб и без блясък. Ако смяташ, че водата в твоя район е такава, монтирай специален филтър за вода.
• Никога не търкай косата си с кърпа. Триенето отваря косъма и това създава проблеми, така че е по-добре да завиеш косата с хавлиена кърпа, която ще абсорбира водата.
• Внимавай как сушиш косата си със сешоар. Правилното движение, за да „затвориш“ косъма е както фризъорът ви го прави: от върховете към краищата, с горещ въздух и бързи движения, за да не се изгори косата, а още по-добре е да завършиш сушенето със студен въздух.
• Използвай смес от вода и 1/2 чаша оцет при последното изплакване на косата. Това ще премахне остатъците от шампоан и балсам. Също така избягвай много горещата вода за измиване на косата и я изплаквай с хладка.