Как да предпазим косата си от хлора

През лятото трябва да се тревожим не само за влиянието на слънцето и солената вода върху косата ни.

Ако редовно посещавате басейни, вероятно сте забелязали колко неприятно се повлиява косата от хлора. Това е така, защото той реагира с кислорода и оцветява всичко, което докосне в зеленикаво-синьо, включително косата. Това най-силно си проличава на по-светлите тонове.

Освен това той има сравнително агресивен химичен характер и затова изсушава косъма и го лишава от естествените му масла. Още по-драматичен е ефектът върху боядисани коси, защото оцветяването силно избледнява.

В такъв случай как да се предпазим? Фризьорите ни съветват да правим тези няколко неща:

Измийте косата си със студена вода преди да влезете в басейна

Това частично ще предпази косата и ще помогне водата от басейна да е в по-малък контакт с косъма. Когато възнамерявате да плувате по-дълго, измивайте с прясна вода на всеки половин час.

Намажете се с кокосово масло

Всъщност всяко масло за коса ще е подходящо, но кокосовото е по-щадящо и подхранващо. То има способност да предпази косата от хлорната вода. Нанесете от него преди плуване и ще си осигурите естествена защита.

Носете шапка за плуване

Да, никой не харесва как изглежда с шапка за плуване, но тя обезателно е един от най-добрите начини да предпазим косата си.

Използвайте повече балсам за коса

Когато сте или смятате да посетите басейн, трябва да помагате на косата си възможно най-много. Затова и допълнително балсам за коса е добра идея. Той ще хидратира и третира изтощението от хлора.

Не правете това след боядисване на косата

Грижа за русата коса през лятото

Продуктът, който е задължителен за плажната чанта