Не правете това след боядисване на косата

Химикалите, използвани в боя могат да разделят косъма и да го направят по-слаб.

Много е важно как ще третирате косата след като вече сте сложили избрания цвят. Има някои правила, които дамите с боядисана грива, е задължително да следват. Ето какво да НЕ правите, за да запазите здравината на косъма, но и да се радвате на цвета за по-дълъг период от време:

Не мийте поне 24 часа
След боядисване изчакайте най-малко 24 часа, преди да я измиете. Момичетата, чиито коси се омазняват много бързо, ще трябва да потърпят, ако искат да запазят цвета си. Най-големите имена в коафьорството обясняват, че са необходими поне две денонощия, за да се възстанови косъма от мощния химичен шок. А шампоанът не само не му оставя тази възможност, но и голяма част от боята.

Не мийте с гореща вода
Колкото и да ви се иска да се потопите в горещата баня в това студено време, в никакъв случай не мийте косата си с висока температура вода. Мократа коса има повече еластичност от сухата, като “разтегливостта” се увеличава с увеличаването на температурата на водата. Това значи, че структурата на косата се отпуска повече и позволява на по-голяма част от пигмента да изчезне. Затова е по-добре да мием боядисаната си коса с хладка вода.

Не влизате в басейна без шапка
Задължително влизайте в басейна със специална шапка, която ще покрие цялата ви коса. Хлорът е от основните причини за падането на цвета на боята. Така че преди да се потопите в басейна е добре и да нанесете върху гривата си малко балсам, който допълнително ще я защити и овлажни. Върху него е добре да сложим и шапка за плуване – за допълнителна защита.

Не пропускайте специалните продукти
В никакъв случай не пропускайте да използвате специални шампоани, балсами и маски, предназначени за боядисана коса. Те възстановяват повредената структура на косъма, като затварят кутикулата на косъма, за да може боята да се задържи вътре и да не се отмива толкова лесно, а по този начин вие ще се радвате на дълготраен и бляскав нюанс.

Не използвайте уреди за стилизиране
Внимавайте с уредите за стилизиране, тъй като топлината уврежда косъма и премахва боята. При третиране с висока температура косъмът се накъсва. Да, изглежда добре за два дни, но след това изтънелите краища започват да се виждат и рискувате след години изкуствено изправяне да косата ви да започне да изглежда като проскубана. Така че не прекалявайте да изправяте (или къдрите) със сешоар или преса прекалено често.