Как да посрещнем есенния косопад?

Смяната на сезона се усеща дори и по косата ни. В този деликатен период на преход е напълно пормално да забележим по-обилна загуба на коса. Именно тя трябва да свикне с новите светлинни условия, климат и дори различни навици след отминалото лято.

Загубата на около 50-100 косъма на ден се счита за обичайна. В някои периоди може да достигне до косопад от 150 косъма на ден. В повечето случаи това е физиологично състояние на обмен, дефинирано като сезонен ефлувиум.

Фотография: Pexels.com

Широко разпространено състояние, към което трябва да се прибавят и други причини, включително стрес, неправилно хранене, както и хормонални фактори. Но как да разпознаем временния сезонен косопад? И кои са най-ефективните средства за справянето с този проблем?

Основни причини за есенния косопад

Най-голямата загуба на коса през есента е резултат от увеличаване на процента на космените фуликули в телогенната фаза. Това явление изглежда е свързано с няколко фактора, а именно със сезонното синхронизиране на косата, дължащо се на физиологичен процес на заместване, който може да бъде генетично наследен, както и на по-голямото излагане на ултравиолетовите лъчи по време на летния период.

Фотография: Pexels.com

Всъщност въпросните лъчи могат да увредят косата, както и да определят синхронизирането на жизнения цикъл на множество косми чрез хормонален механизъм. Освен това, разликата в съотношението между часовете светлина и часовете тъмнина изглежда също играе роля и действа върху някои хормонални баланси.

Как да разпознаем сезонния косопад?

Физиологичната загуба на коса обикновено е между 50 и 100 косъма на ден. В определени периоди от годината може дори да се удвои, но за да се счита за сезонна, тя трябва да бъде ограничена до кратки периоди, обикновено с продължителност няколко седмици. Трябва да покрива равномерно целия скалп, без „петна“ и косата не трябва да изтънява или да се къса по-лесно.

Фотография: Unsplash.com

Средства за защита

За да предотвратим сезонното падане, доколкото е възможно, ще бъде от изключителна полза да следваме някои съвети като: защита на косата от ултравиолетовите лъчи през лятото, избягването на прекомерно излагане на слънце или използване на специфични продукти за коса, съдържащи слънцезащитни компоненти.

Фотография: Pexels.com

Освен това използването на антиоксидантни добавки, които предотвратяват увреждането от свободните радикали, може да бъде от голяма полза. Нека обърнем внимание и на правилното хранене. И тук от особена важност е диетата, богата на протеини, омега 3, витамини и минерали.

Задължително е да се ограничи алкохола и цигарения дим. Косата трябва да се почиства с деликатни шампоани, като същевременно с това се избягва използването на сешоар при не много високи температури. Да не забравяме и ограничението за използването на преса за коса.

Фотография: Pexels.com

Ако падането продължи да бъде прекомерно или продължително, трябва да помислим за контакт със специалист, за да изключим всякакви патологични състояния и да изберем най-подходящото средство за защита, било то добавки или лосиони.

Фотография: Pexels.com

ВИЖТЕ ОЩЕ: Помагат ли ни млечните продукти за отслабване?