7 съвета за перфектен прав сешоар у дома

Харесвате косата си права, мека и блестяща? Тя със сигурност е такава след посещението във фризьорския салон, но малко жени могат да отделят времето и средствата, за да оформят косата им професионално всеки ден.

5 златни правила за всеки тип коса

Събрахме 7-те най-добри съвета, с помощта на които всеки път ще постигате идеалния прав сешоар и то в комфорта на дома си. Първите стъпки са да изберете професионален (или поне по-висококачествен) сешоар, както и кръгла четка, с които ще улесните много процеса на изправяне. Набавете си и продукти за преди и след обработка на косата със сешоар. Ето и кои са нашите съвети: 

Съвет #1 Задължително нанесете продукт. Независимо дали искате повече обем или просто да защитите косата си от горещата струя на сешоара, е важно да нанесете върху нея продукт, преди да преминете към изправянето. Ако искате по-буйна грива, поставете от продукта и в корените, а ако слагате термозащитен спрей, пръскайте го по дължината, но пропуснете корените, за да не изглежда косата утежнена.

Съвет #2 Винаги подсушавайте. Преди да започнете да разресвате и изправяте косата, е добре да я подсушите леко със сешоара, като така намалявате риска от заплитане и утежняване на косата. Освен това, ако искате прическата ви да има обем, това предварително издухване ще ви бъде от полза.

Направете си къдрици само със сешоар и бутилка вода

Съвет #3 Разделете косата на сектори. Тази стъпка е много важна, защото ви позволява повече контрол над изправянето, ще спестите време и отново пропускате неприятния ефект от слегнала коса. Разделете косата на 3 или 4 хоризонтални сектора.

Съвет #4 Използвайте приставката. Може би най-важният съвет е винаги да поставяте приставката тясно гърло на сешоара, защото по този начин струята въздух е по-силна и насочена и следователно изправянето става по-бързо и качествено.

Съвет #5 Заложете на качествена четка. Ако вашата кръгла четка има метална основа, то тя много бързо ще се нагрее и до известна степен ще действа като преса, което ще улесни изправянето още повече. Някои от професионалните сешоари се предлагат в комплект с четка от същата марка за оптимален ефект.

Съвет #6 Внимавайте с размера на кичурите. Най-добрият съвет е секторът, който ще изправяте да е с ширината на гърлото на сешоара, иначе рискувате да оставите доста необработени/къдрави кичури. Освен това, не е препоръчително да увивате секторите коса около четката, защото така тя може да се накъса, а и понякога може да се оскубете.

Диета за по-гъста коса

Съвет #7 Оставете косата да изстине. Когато изправите един кичур, дори да не е перфектно, оставете го да изстине като преминете на друг и чак след това се върнете към първия. Постоянното нагряване ще накара косата да ви да бухне и щръкне. Добра идея е, ако сешоарът ви го позволява, да издухате косата със студен въздух след като сте я изправили – така ще “затворите” косъма и ще го загладите.

Бонус съвет: След като сте изправили косата със сешоара, може да нанесете съвсем малко арганово масло, което да я направи по-гладка и мека.