Диета за по-гъста коса

Гените определят плътността и гъстотата на косата, но правилната храна също може да ни помогне да я направим по-здрава и плътна.

Два са факторите, които определят плътността – дебелината на космения фоликул и броя на фоликулите върху скалпа. За съжаление не можем да влияем на броя косми, но можем да направим съшествуващите по-здрави. Ще си помогнете, като започнете с промяна на диетата – включете в менюто си повече храни, които подобряват състоянието на косата в дълбочина. Ето някои от тях:

Бобови растения

Бобовите растения съдържат биотин, витамин от група B, изключително важен за растежа на косата. Въпреки че е извънредно рядко явление човек да страда от недостиг на биотин, липсата на този витамин в храната се отразява на косата и води до нейното изтъняване и косопад. Може да увеличите приема на биотин, като хапвате повече черен боб, нахут или леща под формата супи и салати.

Сьомга

Добре известен факт е високото съдържание на Омега-3 мастни киселини и протеини в сьомгата, които са и есенциални нутриенти за здрава коса, подобряват растежа и гъстотата. Съответна недостигът на омега-3 и протеини води до тънка, чуплива коса или дори засилен косопад. Около 110 грама печена сьомга съдържа 29,4 грама протеин и 2,09 грама Омега-3.

Моркови

За да имате плътна коса, трябва да имате здрав скалп, за да продължи тя да расте. Морковите съдържат витамин А, който пази скалпа здрав и предотвратява изтъняването на космените фоликули. Яжте сурови моркови вместо друга бърза закуска или пък ги добавяйте в салатите си. Полезни са и за очите.

Ядки

Ядките имат високо съдържание на протеини, както и на селен и омега-3, които подобряват здравето на скалпа. Една чаша бразилски орех съдържа 19 грама протеин и 2,549 мг селен. Сред ядките с най-много омега-3 са фъстъците и ядките от макадамия.

Млечни продукти

Калцият също помага за растежа на косата, като я прави по-дебела и гъста. Млечните продукти съдържат протеин, което ги прави идеални за справяне с проблема с тънката коса и забавения растеж. Лесно ще добавите млечни продукти към менюто си – пийте повече мляко, яжте сирене – идеално е за салати, и кисело мляко.