5 златни правила за всеки тип коса

Тъмна, руса, боядисана, къдрава, права, дълга или къса – всяка коса изисква различен тип грижи, но има няколко златни правила, които са общовалидни и са сигурният път към здравата, блестяща и красива коса.

Най-важната стъпка преди миенето на косата

#Нанасяйте балсам преди шампоана. Това правило е особено полезно ако имате много гъста и заплитаща се коса, но дори тънката коса ще се радва на такава предварителна грижа. Напръскайте краищата с неизмиващ се балсам и си легнете така (или останете с него поне час) и след това преминете към измиването с шампоан.

#Не нанасяйте от балсама в корените. Балсамът и шампоанът са с различна текстура и съответно рискувате да нанесете много дълбоко проникващ продукт в корените и така да ги запушите, подобно на нанасянето на твърде тежки кремове за лице, които “запълват” порите на кожата. Старайте се да го поставяте основно в краищата на косата и максимум до нивото на ушите.

#Правете си домашни маски веднъж седмично. На пазара със сигурност има невероятни маски за коса, но истината е, че няма по-полезна от домашно приготвената. Заложете на натурални продукти – кокосово масло, яйца, зехтин, етерични масла – за да дадете “почивка” на косата си от всички химикали с които я обработвате ежедневно. Домашна маска е препоръчително да си правите веднъж седмично или поне 2 пъти месечно.

#Не използвайте гумени ластици. В момента може да откриете огромно разнообразие от ластици за коса, които не са направени от гума и така ще си спестите накъсването на косата, както и досадното скубене. Ощe по-добър съвет е да сплитате косата си в небрежна плитка, която да връзвате с копринено шалче.

Как да се грижим за косата след 40 годишна възраст

#Използвайте олиа за коса, за да прикриете накъсванията. Това е по-скоро хитър трик, от колкото правило, но работи безотказно. Ако косата ви е нацъфтяла, но записаният час за фризьор е далече, нанесете малко количество олио за коса по краищата, като това ще ги “затвори” оптически и косата ви ще изглежда по-свежа и блестяща.

tips