Всичко за съставките в слънцезащитата

Митовете и легендите за слънцезащитата продължават да са водеща тема на разговорите през лятото.

Вечният дебат за продуктите със SPF и дали са полезни за нас, или не, продължава вече прекалено дълго. Макар и експертите да продължават да търсят отговорите по тази тема, всички могат да се съгласят в едно – всяка жена трябва да вмъкне повече слънцезащитни продукти в рутината си.

И понеже хората казват, че се страхуваме от това, което не познаваме, днес ще ви запознаем с пет от най-често срещани съставки в слънцезащитата и защо те са включени в продуктите.

Бензофенон-3 (Benzophenone)

Това е може би един от най-често срещаните елементи във фотозащитата, защото е одобрен от здравните организации и след множество проучвания е доказано, че защитава ефективно от UV-лъчите.

Съставката е позната и с името Оксибензон и представлява органично съединение, което може да се намери в някои растения, но в козметиката се синтезира по изкуствен начин. Единственото по-голямо притеснение на експертите за съединението е, че може да предизвика алергична реакция.

Хиалуронова киселина

Продуктите, които съдържат хиалуронова киселина, са може би най-добрите, които можете да намерите на пазара. Това е често срещана съставка в грижата за кожата, но по-рядко в слънцезащитните продукти, защото е скъпа за ползване. Видите ли я в списъка на гърба на опаковката, обаче, веднага слагайте продукта в кошницата, защото това е явен сигнал, че създателите му поставят здравето и красотата ви на първо място.

Освен че киселината помага за запазване на хидратацията в кожата (важен фактор през лятото), тя също така забързва регенерирането й и с това повишава способността на кожата да се предпазва от слънцето по естествен начин. Затова и е подходяща съставка за един качествен слънцезащитен крем за лице.

Октиноксат (Octinoxate/Octyl methoxycinnamate)

Още едно органично съединение, което се използва на много места в козметиката – от слънцезащитата до балсамите за устни. То навлиза в грижата за кожата още пред 1950 година и до днес продължава да е любима съставка на големите марки, защото активно предпазва от UV-лъчите.

Все пак обаче експертите съветват да внимаваме с тази съставка, ако имаме упорито акне, защото понякога тя може да затрудни състоянието ни.

Октокрилен (Octocrylene)

Като силно устойчива съставка, която трудно се размива от водата и предпазва дълготрайно кожата ни, октокриленът често може да намерим в съставките на добрия слънцезащитен крем. Неговата главна роля е да абсорбира UVB и UVA лъчите, които са виновни за състаряването на кожата, както и за образуването на рака на кожата.

Пантенол

Тази съставка е подходяща за хората, които често се излагат на слънце и търсят продукти, които ще им позволят да се предпазят от вредата на UV-лъчите, но същевременно искат да успокоят предишния си загар.

Пантенолът има способността бързо и ефективно да хидратира и следователно заздравява естествената бариера на кожата.

 

Popular