Спасете тялото и душата от студа

  • Естествените растителни масла са мазнини, извлечени от семената и ядките на маслодайни растения, като кайсия, бадем, макадамия и сусам. Само някои растения произвеждат масла и в плода си, като например облепихата и маслината.
  • Африканското дърво шеа (карите) започва да ражда ядки едва след 20 години от посаждането си. Маслото от шеа е ценна съставка в натуралната козметика заради защитните му, успокояващи и подхранващи свойства.
  • Маслените екстракти се приготвят по специален начин. Изсушени цветове от невен например се напръскват с тънък слой етанол, за да се отворят клетките на растението. Скоро след това се добавя бадемово или сусамово масло към цветовете; получената смес се затопля, после се изстудява и пресова. Масленият екстракт, в който се съдържат активните вещества на невена, се използва в производството на кремове и продукти за грижа за тялото.
  • Естествените растителни масла се абсорбират от киселинната обвивка на кожата и участват в метаболитния процес. Подобряват защитната функция на кожата и я поддържат гладка и еластична, а в комбинация с масаж, могат да подобрят и циркулацията. Редовните масажи с натурални растителни масла създават усещане за спокойствие и имат загряващ ефект.
  • Едно цвете вечерна иглика може да произведе до 40,000 семена. Маслото от вечерна иглика е особено богато на полезните линолеична киселина и гама-линолеична киселина. Защитава кожата от загубата на влага и намалява вида на несъвършенствата по кожата. За да се произведе 1 литър от това масло са необходими 12.5 килограма семена от вечерна иглика. 
  • Сусамовото масло и маслото от семената на нар се използват в 37 различни продукта на Weleda.
  • Първото масло за тяло на Weleda е разработено през 1926г., за да поддържа естествените процеси в кожата. Днес тази формула се използва в маслото с арника на Weleda. 
  • 100 килограма плодчета от облепиха са необходими за производството на 1 литър масло от облепиха в нашата натурална козметика. 20 килограма шипки са необходими за производството на 1 литър масло от семената на шипка.
  • Още от ранното средновековие хората са извличали масла от богати на мазнини растения, плодове и семена, за да ги използват с лечебни цели или за грижа за кожата. Още в каменната ера хората са извличали масла от растенията с помощта на камък с формата на ключ и топка за притискане.
  • Растенията складират енергията, от която техните семена се нуждаят за да покълнат и израснат, във формата на масла. По време на фотосинтезата слънчевата светлина се натрупва в растението под формата на захар и след това се трансформира в масло. Захарта се произвежда в пулпата на растението, докато то расте и се развива.