Chanel 5: Какво не знаете за най-известния парфюм в света

Chanel No.5 е най-емблематичният аромат за жени в света. Вече на 97 години, той все така продължава да побира идеята за елегантност и непреходност в своя стъклен флакон с класическа, изчистена форма.

Но знаете ли най-важното за него?

#1: Chanel No.5 е вдъхновен от жената. Уханието е първият парфюм, създаден от модна къща Chanel. Идеята е на самата Коко Шанел, която иска аромат, вдъхновен от самата жена. Тя се обръща към парфюмериста Ърнест Бо с молба да създаде парфюм, уловил цялата чувственост и сложност на модерната жена. Парфюм, който не прилича на никой друг преди това!

На какъв парфюм ухаят легендите

#2: Името му не е случайно. Смята се, че Коко е харесала петата поредна версия на парфюма, която Бо й предлага. Затова решава да го нарече просто “номер пет”. Името, в комбинация с изключително изисканата, семпла бутилка, правят този парфюм моментално разпознаваем и желан по целия свят.

Ароматите, които ни правят по-привлекателни

#3: За една бутилка парфюм е нужно невероятно количество суров материал. От един тон цветни листенца може да бъде извлечен по-малко от един литър парфюм. По-точно, в Chanel No.5 се използват иланг-иланг от Мадагарскар и Майот, специален сорт розова роза, която цъфти едва по три седмици в годината и жасмин от Грас, който е най-луксозната парфюмна суровина в света.

Шестте заповеди на Коко Шанел за перфектния дамски гардероб