Акнето и стресът

Свързани ли са стресът и акнето? Да, определено. Как така, защо? Съзнанието и тялото ни са едно цяло. Доказан научен факт!

Какво представлява стресът?

В понятието „стрес” може да включим абсолютно всичко – но ние ще го разглеждаме като израз на емоционално или физическо напрежение. Макар повечето хора да свързват стреса само с емоционалните причини, когато говорим за акне е добре да включим и физическото напрежение.

Примери за емоционален стрес мога да бъдат притеснение, вълнение, конфликти с близък човек, пренатоварване в работата и други. Редовните физически упражнения без почивка, недостига на сън, употребата на алкохол, тютюнопушенето или твърде активния живот пък са най-честите причини за физически стрес.

Как стресът се отразява на акнето?

Стресът усилва възпалителните процеси и причинява влошаване на акнето. Организмът започва да отделя по-голямо количество от хормона андроген (мъжки хормон), който има стимулиращ ефект върху функцията на мастните жлези. А това провокира и акнето.

Активацията на мъжкия хормон може да даде обяснение защо изглежда сякаш жените са по-засегнати от акнето, причинено от стрес, спрямо мъжете. Но пък момчетата са уязвими по друг параграф. Част от стрес-акнето е и така нареченото „фитнес-акне”. То се изразява по-често при тях заради употребата на протеинови добавки за увеличаване на мускулната маса. Стероидите и анаболите, макар да са отречени от много спортуващи, все още се взимат за по-бързи и впечатляващи резултати, но те силно влошават акнето и го правят много по-трудно за лечение.

Как да преборим стреса?

Няколко бързи и лесни съвета за преодоляване на притеснението и напрежението.

  1. Редовни физически упражнения – стига да не прекаляваш, редовното физическо усилие разсейва емоционалните „блокажи” и успокоява. Така наречените „кардио-тренировки” засилват сърдечния ритъм и подават повече кислород на мозъка. Ако поне 3 пъти седмично отделяш по 30 минути за леки физически упражнения, ще видиш как движението ти помага да се отърсиш от емоционалните проблеми.
  2. Медитация – дихателните упражнения, популярни от йогата, са изключително полезни за релакс. Между 5 и 15 минути дневно са напълно достатъчни за свежест и спокойствие.
  3. Сън – добрият, редовен сън е ключът към нормализиране на емоционалния стрес и премахване на натрупаната умора. Според едно от най-новите изследвания на Института по съня в САЩ рискът от стрес се  увеличава с 14% на всеки загубен час сън. За да е по-пълноценен сънят, а и грижата за кожата, е препоръчително стаята да е с температура 22-24C.

Най-добрият начин да се излекуваш от акнето е комбинацията на професионални козметични продукти, заедно с намаляване на нивото на стрес. Естествено, постоянството е много важно. Подхождай към тялото и съзнанието си внимателно и грижовно и ще видиш, че резултатите няма да закъснеят. Ако все пак имаш нужда от едно рамо в борбата с акнето опитай 3 лесни стъпки против пъпки: Acne out OXY WASH за нежно почистване, активна грижа с Acne out активен лосион и Acne out Hydro Active за интензивна хидратация.