Вашето здраве гарантира здравето и на бъдещето ви дете – ето как най-добре да се погрижите и за двамата.
Бременността е един от най-щастливите моменти за една жена, но и същевременно един от най-отговорните. Тогава създаваме цял един живот и поставяме основите за здравето и развитието на бъдещето ни дете, затова и е важно да знаем кои храни са най-полезни за тялото ни в този период.
Трябва да отбележим, че всяка бременност и всяко тяло е различно, затова и нуждите на жените не са еднакви, но има няколко генерални правила, които можем всички да следваме, а с препоръката на докторите да сформираме крайната формула, по която да се движим, и менюто, което да следваме.
Вижте кои храни са най-подходящи за всеки триместър от бременността според специалистите.
4 факта за връзката между стреса и женското здраве
Първи триместър
Тогава бебето тепърва започва да се развива, а тялото ни все още се адаптира към промените, които възникват. По това време специалистите препоръчват да се храним с около 2000 калории на ден. Разбира се, цифрата варира изключително много за всяка жена, затова се вслушвайте в тялото си, както и в съветите на докторите.
Важно е да си набавяме достатъчно протеини, затова част от храните, на които да наблегнем, са чистото месо, без много мазнини, както и бобовите растения, лещата и едамамето. Изключително полезно е и киселото мляко, заедно с бананите и зелените лисни зеленчуци, които носят повече витамини и минерали на тялото.
Ако през този период ви тормози силно сутрешното гадене, могат да ви помогнат джинджифилът, лимонът и ментата, заедно със студените храни като смутитата и йогурт.
Втори триместър
В тази част на бременността отново е важно да спазваме основните правила на здравословния начин да живот. Обикновено за втория триместър се препоръчва да хапваме с около 200 допълнителни калории на това, което сме приемали до сега.
Тук един от най-важните елементи, на които да наблегнем, е желязото. При дефицит рискуваме да развием анемия и да предизвикаме последствия за развитието на плода.
В кои храни се съдържат най-важните витамини?
Храните с високо съдържание на желязо, на които да наблегнем, са отново чистото месо, заедно с морската храна в малки количества, но такава, която е задължително добре приготвена и изпечена, както и с ниско съдържание на живак. Освен това трябва да включим в менюто яйца, пълнозърнести култури и ядки заради комбинацията от сложни въглехидрати и полезни мазнини, които предлагат. За да си набавим фолати пък, трябва да заложим на зелените листни зеленчуци и портокалите. Препоръчва се приемът и на телешки черен дроб, а за веганите – тофу и темпе.
Трети триместър
В края на бременността препоръчителното увеличение на калориите е с около 400 на ден. Тогава се случват последните етапи от формирането на плода, затова и трябва да се погрижим за фактори като правилното подхранване на костите на бебето; тогава се доусъвършенства и мозъкът и нервната система.
Важно е да наблегнем на витамини A, D, С, B12, B6, както и на калция. За целта се препоръчват отново чистото месо, както и по-специално телешкия дроб, заедно с яйцата, цитрусите, сиренето, добре подбраната риба и листните зеленчуци. Важно е да се наблегне и на плодове като пъпеш, киви, ягоди и авокадо, а заедно с тях и на зеленчуци като морковите, картофите, броколите, чушките, доматите и сладките картофи.
Ето и един лесен пищов с най-важните витамини и минерали по всяко време на бременността:
-
Фолиева киселина;
- Калций;
- Желязо;
- Калий;
- Витамин В12;
- Холин;
- Омега-3;
- Фолати;
- Витамини А и С;
- Йод.
За повече конкретни съвети за бременността, се обърнете към вашия лекар.
Нещата, които се променят с появата на дете