Здраве & Фитнес : Здраве11 СЕПТЕМВРИ 2020

Два вида фибри ни помагат да бъдем здрави и слаби

Всичко, което трябва да знаете за разтворимите и неразтворимите фибри

Правилното балансиране на двата вида фибри е ключът към здравето и красивата фигура.

Всички знаем, че добрата диета трябва да съдържа достатъчно количество фибри, за да бъде полезна за нас. Но често забравяме, че има два различни вида, които трябва да си набавяме в правилна пропорция, за да се радваме на позитивния им ефект.

Но с тази цел първо трябва да ги познаваме добре. Да започнем с разтворимите – те се наричат така, защото привличат водата и се смесват с нея, което забавя храносмилането и задържа чувството за ситост за по-дълго. Едновременно с това по-бавното обработване на храната директно се отразява на нивата на кръвната захар. Благодарение на това качество, разтворимите фибри се борят срещу холестерола и предотвратяват диабет.

Този тип фибри можем да открием в овесените ядки, бобовите култури, ядките, ябълките, крушите, портокалите, боровинките и морковите.

Два вида фибри ни помагат да бъдем здрави и слаби

Неразтворимите пък са подходящи за хората, които страдат от неразположен стомах, защото по-бързо се усвояват от организма и с това тялото ни се пречиства по-ефикасно. Тях можем да открием при пълнозърнестите храни, семената и повечето листни и кореноплодните зеленчуци.

И двата вида са важни за здравето ни и трябва да се погрижим да си ги набавяме всеки ден. Препоръчителната доза фибри за жените е между 25-30 грама на ден, като в най-добрия случай, ще си ги набавим с равни дози от двата вида.

Знаците, че диетата ви е бедна на фибри

Но малките отклонения от тази пропорция не могат да ни навредят. Всъщност някои хора нарочно увеличават единия тип за определен период от време, за да се справят с наличен проблем в организма си.

Ако се затруднявате да си набавяте фибри всеки ден, можете да опитате с диетата “Фактор Ф”, която е изградена върху правилното им дозиране. Вижте как можете да я следвате тук.

Искате бърз метаболизъм? Правете тези 5 неща всеки ден

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Най-полезните плодове и зеленчуци за сезона
Диети17 МАРТ 2023

Най-полезните плодове и зеленчуци за сезона

С наближаването на лятото все по-интензивно започваме да мислим за излишните килограми, от които трябва да се лишим през следващите два до три месеца.

Прекалено многото сън вреден ли е за здравето?
Здраве10 МАРТ 2023

Прекомерният сън вреден ли е за здравето?

Сънят, повече от 8 часа на ден, не е здравословен навик. Лекарите ни обясняват защо.

Ето как поддържа фигурата си Сара Джесика Паркър
Здраве12 НОЕМВРИ 2022

Ето как поддържа фигурата си Сара Джесика Паркър

Звездата от "Сексът и градът" има няколко правила за спазване на добра фигура и добро здраве през годините.

Какви са ползите от пиенето на чай?
Здраве14 ОКТОМВРИ 2022

Какви са ползите от пиенето на чай?

Есента е одеяло, меки пантофки, хубава книга и ... чаша горещ чай.