Бързо стягане с тренировките Табата

Може би това е най-добрият начин да се подготвим за лятото?

Табата тренировките са подобни на HIIT, но дори по-интензивни и ефикасни. Можем да ги правим навсякъде и без никакво оборудване.

През 1996 година д-р Изуми Табата публикува проучването си върху нов метод за трениране, който кръщава на фамилното си име. Открива, че с този нов начин можем да постигнем по-добри резултати от повечето други методи и да отслабнем значително по-бързо. Скоро след това и звездите се влюбиха в Табата.

Какво представлява?

Табата тренировката е много интензивна, но кратка. Обикновено се състои от 4 упражнения, които се повтарят по четири минути. Всяко движение се прави по 20 секунди, почива се 10 и така, докато не се запълнят първите 4 минути. След това се почива 60 секунди и се започва със следващото упражнение. Така се събира 20-минутна тренировка, но с висока интензивност. Много наподобява HIIT, но е по-интензивна и сесиите са по-кратки.

Бързо стягане с тренировките Табата

Наистина ли работи?

Малко след като д-р Табата публикува работата си за метода, друг фитнес инструктор решава да тества метода с някои от клиентите си. На една група от хората той възлага обичайните 60-минутни тренировки, а на другата предлага Табата метода.

Най-важното за релефен корем

Резултатите? Почти еднаква загуба на теглото с една единствена разлика – тези, които са практикували интервалния метод видели по-трайна разлика и подобрения в цялостното си здраве. Това означава, че за значително по-малко време можем да постигнем ако не същите, то дори по-добри резултати като при седмици дълги сесии в залата.

Какви са ползите?

Най-значимият плюс за Табата тренировките е колко са ефикасни за отслабване. За малко време постигаме изключително добри и устойчиви резултати. Много често жените след бременност предпочитат да използват този метод, за да се върнат обратно във форма, защото става толкова бързо и не отнема много от времето им през деня. Така направи дори Кари Ъндърууд.

Бързо стягане с тренировките Табата

Едновременно с това е и много по-лесно да решим да тренираме, когато знаем, че ще отнеме само 20 минути, вместо дълга сесия във фитнеса. Затова и методът е подходящ за хората, които трудно намират мотивация.

Освен за отслабване е полезно и за здравето ни – намалява рискът от развиване на диабет и висок холестерол. С интензивната тренировка се поддържат ниски нива на кръвна захар, холестерол и подкожна мазнина.

Кари Ъндърууд: впечатляващо завръщане

Най-интересното за метода обаче е, че има способността да забавя процесите на стареене. С годините се затруднява работата на митохондриите и това причинява старееното и появата на болестите като Алцхаймер. Добрите новини са, че високоинтензивната интервална тренировка има способността да забави този процес.

Всичко звучи страхотно нали? Ако и на вас ви харесва толкова, колкото и на нас, вижте това предложение за Табата тренировка.

Какво да правим днес, за да се подготвим за лятото?

Най-добрият начин да отслабнем за лятото

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ФИТНЕС

Кратка тренировка с Дилета Леота
Фитнес13 СЕПТЕМВРИ 2022

Кратка тренировка с Дилета Леота

Постелка и стена – това е всичко, от което се нуждаем, за да направим тази кратка, но интензивна тренировка.

10-минутна тренировка убиец на мазнини и калории
Фитнес13 МАРТ 2022

Най-релаксиращата тренировка за корем

+ разтягания за гръб

Да се възползваме максимално от антиейдж свойството на тренировките
Фитнес12 МАРТ 2022

Да се възползваме максимално от антиейдж свойството на тренировките

Активният начин на живот ни дава възможността да забавим часовника с до 10-12 години