Най-добрите подправки, които изгарят мазнините

Добавете тези ароматни билки, за да ускорите метаболизма си веднага

Въпреки, че тази ароматна подправка е широко известна като лек за болките в стомаха, тя може да помогне и в загубата на мазнини. "Джинджифилът е мощен антиоксидант, богат на капсаицин, който капсаицин може да ускори метаболизма, като по този начин да доведе до по-бързо изгаряне на калориите“, категоричен е диетологът Шира Ланчевски.

Изследване показва, че карнозната киселина, която се съдържа в розмарина може да намали повишаването на теглото, да намали нивата на кръвната захар. Ето защо е важно да добавяте от тази подправка към ястия с яйца, с пилешко и агнешко месо.

Капсаицинът, който е основната съставка на лютия червен пипер, е доказано средство за ускоряване на метаболизма. Ако досега не сте се доверявали на тази подправка, вече е време да я добавите към ястията.

Куркумата е основна съставка на индийската кухня, но познавачите заявяватм, че тя трябва да присъства във всяка кухня. "Цветът на подправката идва от куркумина, фитохимикал, който директно действа на всички възпаления в организма. А намаляването на възпалението подобрява действието на лептина, ключов хормон, който ускорява обмяната на веществата".

Изследователи в Корея разкриха, че черният пипер има мощно действие за изгарянето на мазнините. Той потиска образуването на нови мастни клетки и "по този начин задвижва метаболизма, като подпомага контрола на мазнините".

„Познат като естествен антибиотик заради противовъзпалителните си качества, чесънът е бил използван в продължение на стотици години за медицински цели. Сега е известен и с въздействието си на изгарянето на мазнините“, казва клиничния диетологът Синтия Паскела. Тя допълва, че изследователи в Корея са установили, че чесънът намалява телесното тегло при хора, хранещи се с мазни храни с до 2-5% за месец.

"Научни изследвания са установили, че канелата действително помага на транспортирането на глюкозата в клетките, като по този начин намалява покачването на инсулина след хранене", казва Ланчевски. Професори в Държавния университет на Пенсилвания са установили, че добавянето на тази антиоксидантна подправка към по-мазни ястия, намаляват нивата на триглицеридите - вид мазнини, които могат да доведат до сърдечни заболявания и до свръх тегло.

Подправките от векове са известни не само със своите ароматни качества, но и с това колко са полезни за нашето здраве.

Те не само действат благотворно на организма ни, но дори могат да подпомогнат ускоряването на метаболизма и на изгарянето на мазнините. Шест са подправките, които непременно трябва да включите в менюто си, за да се сдобиете с плоско коремче за лятото!

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ДИЕТИ

Най-полезните плодове и зеленчуци за сезона
Диети17 МАРТ 2023

Най-полезните плодове и зеленчуци за сезона

С наближаването на лятото все по-интензивно започваме да мислим за излишните килограми, от които трябва да се лишим през следващите два до три месеца.

Диетата на Бионсе с гарантиран успех
Диети12 ЮЛИ 2022

Диетата на Бионсе с гарантиран успех

След раждането на близнаците, Queen Bey се подлага на стриктна диета, за да се върне отново на сцената.

Какво да консумираме вместо паста и хляб?
Диети12 ЮЛИ 2022

Какво да консумираме вместо паста и хляб?

Ето какво да ядем вместо паста и тесто, за да избегнем хранителен дефицит и да следваме балансирано и здравословно хранене.

Диетата за бързо отслабване, която измести средиземноморската
Диети27 МАРТ 2022

Храните, които помагат на сърцето ни

Похапвайте тези храни, за да се радвате на здраво сърце.