Психология : Better me09 ОКТОМВРИ 2020

4 малко познати начини да стимулираме хормоните на щастието

Да прогоним негативните емоции само с няколко малки допълнения към ежедневието

Всички сме чували, че можем да стимулираме хормоните на щастието със здравословно хранене, упражнения и достатъчно време с приятели. Но какво често пропускаме в рецептата за добро настроение?

Хормоните на щастието са четири – серотонин, допамин, окситоцин и ендофорин, като всеки от тях отговаря за различни индикатори за щастието ни. Окситоцинът например е т.нар. “любовен хормон” и се синтезира най-много, когато осъществяваме физически контакт с някого, когото обичаме.

Сератонинът се регулира от примитивните желания на човека да затули глада си и да се наспи достатъчно – когато тези наши нужди са изпълнени, се повишава цялостното ни настроение също. Ендорфинът е свързан със стреса и болката, които намалят нивото на щастие, а допаминът се увеличава, когато изпитваме удовлетворение от себе си.

4 малко познати начини да стимулираме хормоните на щастието

Освен традиционните начини да се грижим за правилните нива на тези хормони има и пет малко познати трика, които могат да ни помогнат да повишим настроението си. Ето кои са те:

Приемайте триптофан

Тази аминокиселина е много подходяща за синтезирането на сератонин. Така оптималният рием на триптофан подобрява съня ни, помага ни да си почиваме достатъчно и намаля апетита ни. Едновременно с това той ще ни дари с красива кожа и по-добра фигура.

В много високо въглехидратни храни може да намерим аминокиселината, но най-добре е да се приема като хранителна добавка.

Набавяйте си достатъчно тирозин

Това също е важна аминокиселина, която помага за доброто ни настроение. Тя стимулира отделянето на допамин и намаля цялостното ниво на стрес в организма. Едновременно с това е много подходящо за хората, които водят активен начин на живот, защото ще подобри възстановяването на мускулната тъкан след тренировка.

4 малко познати начини да стимулираме хормоните на щастието

Той се среща в много високопротеинни хранителни продукти като соя, пилешко и пуешко месо, риба, ядки и семена, авокадо, банани и млечни продукти, но също може да се намери и под формата на хранителна добавка.

Пийте повече зелен и бял чай

И двата вида напитки са извлечени от едно и също растение, както и черния чай в това число. Единствената разлика между тях е начинът на обработка на листата за чая. Зеленият и белият чай се оказват с най-добро влияние върху хормоните допамин и сератонин, защото най-успешно успокояват организма.

Взимайте пробиотици

Те не само се отразяват върху правилното функциониране на организма, но и те също стимулират синтеза на сератонин и допамин. Можете да си ги набавяте от ферментирали продукти, кисели млека и готови хранителни добавки.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА BETTER ME

5+1 съвета как да бъдете по-успешни на нова работна позиция
Better me07 АПРИЛ 2022

5+1 съвета как да бъдете по-успешни на нова работна позиция

Дайте силно начало на кариерата си

Методът Помодоро и защо работи
Better me30 МАРТ 2022

Методът Помодоро и защо работи

Това е най-ефективният life hack от 1980 насам

Четири сутрешни навика, които да усвоим за повече щастие
Better me08 МАРТ 2022

Четири сутрешни навика, които да усвоим за повече щастие

Какво правят щастливите хора, за да си донесат позитивни емоции още в началото на деня?

10 неща, които всяка жена трябва да направи сама поне веднъж
Better me06 МАРТ 2022

10 неща, които всяка жена трябва да направи сама поне веднъж

Понякога собствената ни компания ни е напълно достатъчна