Рецепти : Food news13 ДЕКЕМВРИ 2018

Кулинарни съвети от Джейми Оливър

За идеално сготвени месо, риба и паста

Джейми Оливър е истински корифей в света на кулинарията. Освен, че винаги търси здравословни алтернативи на най-вредните храни като бургери и пържени картофки, Джейми издал 16 кулинарни книги със съвети и трикове за готвене.

За вас събрахме 5 от най-добрите му съвети, с които ще се превърнете в истински майстор-готвач в кухнята и винаги ще приготвяте любимите си ястия по най-съвършения и вкусен начин.

Кулинарни съвети от Джейми Оливър

Как да приготвяте пържола (стек)

Джейми съветва никога да не я готвите веднага ако току що сте я извадили от хладилника. Оставете я поне един час на стайна температура, иначе ще бъде стегната и жилава след като я приготвите. Освен това, нека ярко червения цвят не ви притеснява – средно изпечената пържола (medium rare) помага на вкусовете и ароматите да изпъкнат. Джийми препоръчва още две неща: когато я печете, да я обръщате на всеки 30 минути, а след като я извадите, да не я сервирате веднага, за да си поеме соковете.

Как да приготвяте риба

Най-добрия “приятел” на рибата според Джейми е сосът, а най-големият “враг” пресготвянето. Сосът разбира се трябва да е съобразен с вида риба, а не да се използва универсален. При пресготвянето пък, независимо от вида риба, тя става суха и се губят вкусовете и ароматите й.

Енергийни бомбички с тиква, канела и чиа

Как да приготвяте пържени картофки

Три са ключовите думи на Джейми за идеални картофки: 140 градуа, слънчогледово олио и сол. Освен това, Джейми съветва да използвате голям тиган, така че да не прекалите с олиото и да следите кога картофките ще получат златисто кафява коричка.

Как да приготвяте бургер

Ако имате възможност, Джейми препоръчва да си смелите каймата сами или да я купите от месар, който да я смели пред вас. Добавете сол и изпечете кюфтетата – не ви е ноебходимо нищо друго.

Вегетарианско калцоне с гъби и рикота

Как да приготвите паста

Сварете ги в голям съд с вода, бъркайте от време на време с дървена лъжица и разбира се, ги опитайте преди да ги свалите от огъня. Джейми съветва да запазите водата в която са се варили за сос за макарони или за дург, който е изсъхнал.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА FOOD NEWS

Пица-майстор в топ 50 на Италия отваря своя пицария в София
Food news10 ЯНУАРИ 2023

Пица-майстор в топ 50 на Италия отваря своя пицария в София

Paradiso Pizza & Friends има амбицията да бъде най-добрата пицария в Източна Европа и е готова да го докаже.

Овесените бисквитки на крал Чарлз III
Food news11 НОЕМВРИ 2022

Овесените бисквитки на крал Чарлз III

Вкусни ли са и защо си струва да ги опитаме възможно най-скоро?

Как да спестим от семейния бюджет за храна?
Food news26 ОКТОМВРИ 2022

Как да спестим от семейния бюджет за храна?

Според статистиката българските домакинства харчат минимум една трета от месечния си бюджет за храна.

Лесни и полезни летни храни
Food news12 АВГУСТ 2022

Лесни и полезни летни храни

Много летни храни съдържат важни хранителни вещества за регулиране на настроението, борбата с депресията и насърчаването на съня.