Джейми Оливър е истински корифей в света на кулинарията. Освен, че винаги търси здравословни алтернативи на най-вредните храни като бургери и пържени картофки, Джейми издал 16 кулинарни книги със съвети и трикове за готвене.
За вас събрахме 5 от най-добрите му съвети, с които ще се превърнете в истински майстор-готвач в кухнята и винаги ще приготвяте любимите си ястия по най-съвършения и вкусен начин.
Как да приготвяте пържола (стек)
Джейми съветва никога да не я готвите веднага ако току що сте я извадили от хладилника. Оставете я поне един час на стайна температура, иначе ще бъде стегната и жилава след като я приготвите. Освен това, нека ярко червения цвят не ви притеснява – средно изпечената пържола (medium rare) помага на вкусовете и ароматите да изпъкнат. Джийми препоръчва още две неща: когато я печете, да я обръщате на всеки 30 минути, а след като я извадите, да не я сервирате веднага, за да си поеме соковете.
Как да приготвяте риба
Най-добрия “приятел” на рибата според Джейми е сосът, а най-големият “враг” пресготвянето. Сосът разбира се трябва да е съобразен с вида риба, а не да се използва универсален. При пресготвянето пък, независимо от вида риба, тя става суха и се губят вкусовете и ароматите й.
Енергийни бомбички с тиква, канела и чиа
Как да приготвяте пържени картофки
Три са ключовите думи на Джейми за идеални картофки: 140 градуа, слънчогледово олио и сол. Освен това, Джейми съветва да използвате голям тиган, така че да не прекалите с олиото и да следите кога картофките ще получат златисто кафява коричка.
Как да приготвяте бургер
Ако имате възможност, Джейми препоръчва да си смелите каймата сами или да я купите от месар, който да я смели пред вас. Добавете сол и изпечете кюфтетата – не ви е ноебходимо нищо друго.
Вегетарианско калцоне с гъби и рикота
Как да приготвите паста
Сварете ги в голям съд с вода, бъркайте от време на време с дървена лъжица и разбира се, ги опитайте преди да ги свалите от огъня. Джейми съветва да запазите водата в която са се варили за сос за макарони или за дург, който е изсъхнал.